L'esllavissada de l'abocador de Zaldibar sacseja la precampanya al País Basc
L'abocador continua cremant

Indignació i preocupació a Zaldibar deu dies després de l'esllavissada a l'abocador

L'abocador continua cremant per la combustió de metà, mentre es busquen els dos treballadors que hi van quedar atrapats

RedaccióActualitzat

Rebombori al País Basc en plena precampanya. L'enfonsament de l'abocador de Zaldibar, a Biscaia, ha provocat moltes crítiques de les forces de l'oposició i també d'una gran part dels veïns de la zona, que s'han manifestat contra l'executiu basc. Ja fa deu dies que hi va haver l'esllavissada sobre l'autopista AP-8, entre Bilbao i Sant Sebastià. Dos treballadors hi van quedar atrapats. La recerca continua mentre l'abocador segueix cremant per la combustió de metà.

Aquest matí hi ha hagut noves protestes. Membres de l'organització juvenil Ernai s'han encadenat a la BI-3344, a la carretera que uneix Ermua i Eibar.

A través de Twitter, Ernai explica que han tallat el trànsit "per exigir responsabilitats". Afirmen que és una situació greu i que "no accepten que es blanquegi" per part de l'executiu.

 


L'Ertzaintza ha restablert poc després el trànsit per aquesta via.

 

Els veïns reclamen informació

La presència d'amiant i la inestabilitat del terreny complica les feines de recerca. Els esforços se centren a tirar sorra sobre les flames per ofegar-les. Tot plegat fa que els veïns de la zona es mostrin preocupats i indignats, i culpen el govern d'Urkullu de no donar-los prou informació sobre aquest incident.

L'esllavissada de l'abocador de Zaldibar sacseja la precampanya al País Basc
Protestes per la gestió del govern basc

 

Aquest cap de setmana hi ha hagut protestes en aquest sentit en tres poblacions pròximes a l'esllavissada: Ermua, Elgeta i Eibar. Milers de manifestants hi han participat. Volen que es trobin el dos treballadors desapareguts arran de l'accident i que dimiteixi el conseller de Medi Ambient, Iñaki Arriola.

El govern basc recomana que no es practiqui esport a l'aire lliure a les localitats del voltant de l'abocador. Fins i tot es va haver de suspendre el partit de futbol entre l'Eibar i la Reial Societat que s'havia de disputar aquest diumenge a l'estadi d'Ipurua.

L'esllavissada de l'abocador de Zaldibar sacseja la precampanya al País Basc
Una de les manifestants es pregunta si poden sortir de casa amb tranquil·litat


Una veïna es queixa de la gestió feta per l'executiu basc en aquest cas: "Durant tots aquests dies ens han estat dient que no ens havíem d'amoïnar, que la qualitat de l'aire era bona, i de sobte ens adonem pels mitjans de comunicació que no hem d'obrir les finestres i que no podem fer esport al carrer." I es fa aquesta pregunta: "Ens podem estar als parcs amb els nostres fills tranquil·lament?"


Crítiques des de Bildu fins al PP

Sigui com sigui, la gestió d'aquest ensorrament de terres ha alineat les posicions polítiques des del PP fins a EH Bildu passant per Podem. Les tres formacions han rebutjat el tractament que fa el govern del PNB i dels socialistes d'aquesta qüestió. I ho han aprofitat per afirmar que això ve motivat per la proximitat de les eleccions basques, previstes per al 5 d'abril.

Mikel Otero, d'EH Bildu, ha dit que "hi hauria d'haver una assumpció de responsabilitats de primer nivell", mentre que Rosa Martínez, de Podem Euskadi, ha qualificat l'executiu basc d'"insensible, irresponsable i ple de supèrbia". I Alfonso Alonso, del PP, ha acusat Urkullu de tractar la població amb "menyspreu".

L'esllavissada de l'abocador de Zaldibar sacseja la precampanya al País Basc
El fum de l'abocador a prop d'Eibar (Reuters/Vincent West)


Aquest dilluns, una comissió tècnica explicarà els detalls de l'esllavissament de l'abocador de Zaldibar. En la reunió, que es farà a Ermua, hi participaran representants dels veïns de les localitats afectades.

En la comissió hi ha representants del govern basc; concretament, dels departaments de Salut i Medi Ambient, de l'Agència Basca de l'Aigua, del Consorci d'Aigües de Guipúscoa i de l'Ajuntament d'Ermua.

ARXIVAT A:
País Basc
Anar al contingut