"Sense amnistia per al genocida", lema d'una projecció gegant a Sao Paulo
Sao Paulo

Indignació al Brasil amb acusacions de "genocida" a Bolsonaro per la gestió de la Covid

Les cassolades arreu del país denuncien també la greu crisi sanitària que viu l'Amazones, amb una crítica falta de llits i oxigen per atendre els pacients amb Covid

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Moltes ciutats brasileres han tornat a protestar per la gestió de la pandèmia per part del govern de Jair Bolsonaro, que manté el seu negacionisme sobre la gravetat del coronavirus. La indignació de la societat s'ha disparat després d'anunciar-se un endarreriment de l'inici de la campanya de vacunació al país, prevista per dimecres que ve.

El Brasil és un dels tres països del món més afectats per la pandèmia en números absoluts, junt amb els Estats Units i l'Índia. S'hi ha superat les 208.000 morts relacionades amb la Covid-19 i gairebé els 8'4 milions de contagis.

Cassolades arreu del Brasil després d'anunciar-se l'ajornament de l'inici de la campanya de vacunació de la Covid (REUTERS/Amanda Perobelli)


Vacunacio ajornada

El govern havia organitzat una operació per portar dos milions de dosis de la vacuna del laboratori AstraZeneca, fabricades a l'Índia. La campanya de vacunació havia de començar dimecres que ve amb un acte oficial a la capital, Brasília.

En una entrevista a la televisió, Bolsonaro ha tornat a negar la gravetat de la pandèmia i ha anunciat que no es vacunarà. El president brasiler ha justificat el retard per qüestions logístiques i polítiques a l'Índia. També ha assegurat que s'ajornarà màxim tres dies, fins que l'avió carregat amb les vacunes pugui marxar:


"Estava tot preparat per tenir disponibles dos milions de dosis. Però ara, en aquest moment precís, està començant la vacunació a l'Índia, un país amb mil milions d'habitants. Per això s'ha ajornat un o dos dies la vacunació, fins que comenci la vacunació allà."


El Ministeri de Salut del Brasil ha sol·licitat l'entrega immediata dels 6 milions de vacunes desenvolupades per Sinovac i que l'estat de Sao Paulo, governat per un opositor a Bolsonaro, havia importat de la Xina.
 

Tensió ciutadana al Brasil per la gestió de la pandèmia, amb peticions de destituir Bolsonaro (REUTERS/Lucas Landau)


Cassolades per un "impeachment"

L'ajornament de la campanya de vacunació ha tensionat encara més la societat brasilera. ONG, moviments socials i partits polítics han convocat per les xarxes socials cassolades de protesta que s'han sentit arreu del país i que recorden les dels primers dies de la pandèmia.

També s'han organitzat manifestacions de protesta amb crits de "fora Bolsonaro", "Bolsonaro genocida" i "vacunació ja" a ciutats com Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Recife Curitiba i Brasilia.

 

L'Amazones sense oxigen

El detonant de la mobilització ha estat la greu situació que viu l'estat d'Amazones, al nord del país i on havia de començar la campanya de vacunació. A la capital, Manaus, hi ha una preocupant falta de places hospitalàries i d'oxigen per tractar els pacients de Covid.

 

 

A l'Amazones han mort ja 6.000 persones pel coronavirus. Davant el col·lapse del sistema sanitari, les autoritats de l'estat han fet una crida per demanar als Estats Units que enviïn cilindres d'oxigen amb transport militar.

Diverses personalitats s'han sumat a les protestes, com l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva, que assegura sentir "angoixa, preocupació i indignació" per la situació a Manaus.

"Manaus viu una tragèdia humana sense precedents a la seva història, ja anunciada pel col·lapse del sistema de salut a l'inici de la pandèmia."

 

 

"Quantes morts abans del procés de destitució?" qüestiona una projecció a Sao Paulo contra el president Bolsonaro (REUTERS/Amanda Perobelli)

 

Lula da Silva ha agraït l'oferiment del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que s'ha compromès a subministrar l'oxigen que falta als hospitals de l'Amazones.

El governador de l'estat de Sao Paulo, Joao Doria, probable rival de Bolsonaro a les eleccions del 2022, considera que el president podria seria titllat de "genocida". Doria ha anunciat que envien respiradors a l'Amazones i que s'està organitzant el trasllat de pacients des de Manaus a hospitals del seu estat.  

 

ARXIVAT A:
BrasilCoronavirus Covid-19Jair BolsonaroAmazòniaVacunes
Anar al contingut