Incertesa pel control del passi Covid en bars i restaurants a França: "No som policies"
Els cambrers han de demanar el certificat als clients i fer-los marxar si no el porten (Reuters)

Incertesa pel control del passi Covid en bars i restaurants a França: "No som policies"

El govern suavitza les mesures després de les grans manifestacions contra la llei, permet els autotests negatius validats per un sanitari

Actualitzat

A França, des d'aquest dilluns, cal un certificat sanitari per poder entrar a locals públics com ara bars, restaurants i centres comercials, mèdics o transports de llarga distància, a les persones que no estiguin vacunades. Una mesura que ha generat molt rebuig per part de la població, que ha sortit al carrer per expressar la seva indignació.

L'executiu d'Emmanuel Macron ha suavitzat una mica els requisists de la llei que ha impulsat, després de les manifestacions multitudinàries, amb més de 230.000 persones als carrers aquest cap de setmana, després que dijous passat la justícia donés llum verda a la llei. 
 

"Si no té certificat, no el puc servir"

Les terrasses de bars i cafès s'han vist més buides que de costum aquest dilluns a primera hora del matí. Els cambrers han de demanar als clients si tenen el certificat i fer-los fora si no el porten. "Si no tenen el certificat no els puc servir, no puc fer-hi res." Diu la cambrera del cafè Tempre a París. "Alguns ho entendran i altres no, serà difícil, no som policies", diu preocupada.

La mateixa incertesa demostra el propietari del cafè Sainte-Croix, de la plaça de l'església de Bordeus: "Hauré de llogar algú perquè faci els controls, i com reaccionaran els clients? A l'hora punta això serà un gran merder."

A Versalles, a la màquina del cafè l'encarregat d'un bar es lamenta: "Estic sol, com voleu que serveixi i controli a la vegada?" Mentre un client assegut a la barra afegeix: "No és la seva feina, és una cosa de la vida privada de la gent."

Si s'incompleix la llei, s'enfronten a sancions de fins a 90.000 euros de multa i un any de presó, a partir de les tres faltes en 45 dies.

Algunes concessions

El govern francès ha permès que, a banda d'una PCR o un test d'antígens negatius, també sigui vàlid un autotest negatiu validat per un sanitari. A més, s'allarga el termini de les proves que s'han de fer en les últimes 72 hores i no 48 com pretenia inicialment el govern. Segons el ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, d'aquesta manera es podrà afrontar millor la demanda d'aquest tipus de proves que en l'última semana se n'han fet més de 4 milions.

 

 

També es puntualitza que si bé el certificat és necessari per entrar a centres mèdics com ara hospitals, no serà necessari per visitar-se al metge de capçalera o per rebre- cures. ​

Les persones que estiguin vacunades han d'acreditar haver rebut la pauta completa. I per les que hagin passat la malaltia han de presertar un certificat de test positiu d'almenys 11 dies i menys de 6 mesos, o el test negatiu de menys de 72 hores.

La mesura ja s'aplica des del 21 de juliol per entrar a museus o cinemes i, a partir del 15 d'octubre, serà obligatori que el personal sanitari estigui vacunat.

 

Es multipliquen els certificats falsos

El ministre Véran ha alertat també sobre la falsificació de certificats Covid, que està creixent arreu del país arran de les mesures. Alguns dels casos detectats han estat persones pròximes als centres de vacunació, com dos voluntaris detinguts a Burdeus, o una empleada d'administració d'un centre de vacunació de Grenoble, segons publica Le Monde. Des del ministeri asseguren que "segueixen de prop" aquests fraus i recorden que la llei castiga tant el "sanitari que falsifica com la persona que ho utilitza" amb penes de fins a "3 anys de presó i 45.000 euros de multa".

França està en plena expansió de la pandèmia, amb un total de 8.685 ingressats dels quals 1.556 a les unitats de cures intensives, segons dades de les autoritats sanitaries. El web Covid Tracker revela que hi ha una mitjana de 159 ingressos a les UCIs cada dia, un 46% més que la setmana anterior, i de 46 morts diàries als hospitals, fet que representa un ascens del 23%.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus França
Anar al contingut