Luxemburg

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix que Junqueras tenia immunitat

La sentència és un revés per al Tribunal Suprem, que no va permetre que Junqueras anés al Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) diu que Oriol Junqueras era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees, el 26 de maig, i tenia immunitat parlamentària des d'aquell moment, cinc mesos abans que es dictés la sentència del judici del procés que el va condemnar a 13 anys de presó.

Assegura el TJUE, també, que, per tant, s'hauria d'haver aixecat la mesura de presó provisional per permetre a Junqueras desplaçar-se al Parlament Europeu, i que el Tribunal Suprem hauria d'haver demanat el suplicatori al Parlament Europeu.

 

Sala del TJUE, aquest matí, en el moment de la lectura de diverses sentències, inclosa la de Junqueras (EFE/Julien Warnand)

 

Va ser precisament el Tribunal Suprem, a petició del líder d'ERC, qui va presentar la qüestió al TJUE. I ha estat justament el president de l'alt tribunal europeu, el flamenc Koen Lenaerts, l'encarregat de llegir la sentència.

 

 

Aquesta és el moment en què el president del TJUE, Koen Lenaerts, ha llegit la sentència sobre la immunitat de Junqueras

 

 

El Suprem diu que estudiarà el dictamen

Una hora i mitja ha trigat el Tribunal Suprem a fer pública una primera reacció a la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras: diu que l'estudiarà "en profunditat".

"El tribunal estudiarà en profunditat el contingut íntegre de la sentència del TJUE en resposta a les preguntes plantejades per la pròpia sala segona en interlocutòria del passat 1 de juliol sobre l'abast de la immunitat d'Oriol Junqueras, quan aquesta persona es trobava en presó provisional."


El Suprem també explica que ha acordat "traslladar per a al·legacions al Ministeri Fiscal, l'Advocacia de l'Estat, l'acusació popular i a la defensa d'Oriol Junqueras" i que ho farà en un termini de cinc dies.

La nota acaba dient que "amb el resultat s'acordarà el que sigui procedent".

Igual que la sala que el va jutjar, el magistrat Pablo Llarena, que ha emès les euroodres contra Puigdemont i Comín, dona 5 dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la resolució del tribunal de Luxemburg i puguin "formular les al·legacions" que considerin oportunes "ja que té incidència en els processats rebels".
 

La Fiscalia demana la inhabilitació "immediata" de Junqueras

La Fiscalia no ha trigat a respondre a la sentència de la justícia europea sobre Oriol Junqueras: demanen "la inhabilitació immediata" d'Oriol Junqueras. Els fiscals recorden que Junqueras està condemnat a 13 anys de presó i d'"inhabilitació absoluta", i demanen que aquesta sentència s'apliqui i, per tant, continuï a la presó.

També insta a comunicar aquesta sentència al Parlament Europeu per "als efectes oportuns en relació amb la pèrdua de la seva condició d'europarlamentari".

L'escrit el firmen els quatre fiscals del judici de l'1-O: Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena.

 

Escrit íntegre de la Fiscalia del Suprem sobre la decisió del TJUE:

 

Esquerra Republicana de Catalunya ja ha reaccionat a la sentència del TJUE: ha demanat la nul·litat de la sentència del Tribunal Suprem i la posada en llibertat immediata d'Oriol Junqueras.

La reacció també ha arribat des del compte de Twitter de Junqueras:

 



Puigdemont i Comín, indirectament afectats

Més enllà de Junqueras i de com s'acaba resolent la seva situació, la sentència també afectaria la situació de Carles Puigdemont i de Toni Comín, que també van ser elegits eurodiputats el 26 de maig i no van ser reconeguts com a integrants del Parlament Europeu perquè no havien retirat l'acta a Madrid, en no haver-los permès, el Tribunal Suprem, desplaçar-se al Congrés dels Diputats per fer-ho.

 

El president del TJUE, Koen Lenaerts, i dues jutges de l'alt tribunal (EFE/Julien Warnand)

 

De fet, aquesta setmana la justícia belga ha ajornat la decisió sobre l'extradició de Puigdemont, Comín i Lluís Puig fins al 3 de febrer. La defensa de tots tres havien demanat que s'endarrerís fins a conèixer la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras.


No s'ha de repetir el judici

La sentència del TJUE també deixa clar que la decisió sobre la immunitat de Junqueras no esmena la sentència del procés i no obliga a repetir el judici.

 

 

L'advocat general ja va donar la raó a Junqueras

Abans de conèixer la sentència feta pública aquest dijous, el dictamen de l'advocat general del Tribunal de Luxemburg, el polonès Maciej Szpunar ja va ser un revés a la postura defensada per Espanya i pel Parlament Europeu.

Com ha decidit ara el tribunal, l'advocat general va concloure, el 12 de novembre, que Junqueras hauria hagut de ser considerat eurodiputat des del moment de la proclamació dels resultats electorals.

Les opinions de l'advocat general europeu no són vinculants, però -com ha estat el cas- coincideixen en un 80 per cent dels casos amb la decisió del tribunal.

 

Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg (EFE/Julien Warnand)

 

Maciej Szpunar també va alertar que aquesta decisió podria no tenir efecte, ja que Junqueras ha estat condemnat a 13 anys d'inhabilitació, i va recomanar al TJUE que es declarés "incompetent" perquè la decisió del tribunal seria "inoperant".

El Tribunal Suprem va considerar que hi havia risc de fuga per impedir que Oriol Junqueras, aleshores en presó preventiva, sortís del centre penitenciari per acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central i recollir la seva acta d'eurodiputat com exigeix la llei electoral espanyola.

 

I també Ponsatí

I una altra conseqüència indirecta que pot tenir la resolució del TJUE: l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí també podria ser eurodiputada un cop materialitzat el Brexit. Establerta a Escòcia, Ponsatí no va obtenir escó a les eleccions europees, però amb el Brexit, el Regne Unit cedirà els escons dels seus eurodiputats, que es repartiran la resta de països.

Uns quants seran per a Espanya i un d'aquests, per a Ponsatí si el tribunal decideix que els polítics catalans tenen immunitat.

 

El Parlament europeu va dir que acceptaria la sentència

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, es va referir a la qüestió al novembre. Va assegurar que en cas que el TJUE decidís que Puigdemont i Comín han de ser reconeguts com a eurodiputats el Parlament ho acceptarien.

D'altra banda, la decisió del Tribunal Europeu també pot influir en les negociacions que ERC i el PSOE estan tenint per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.


Aquesta és la sentència íntegra del TJUE sobtre la immunitat de Junqueras:

Sentència de TJUE by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasProcés catalàTribunal Suprem Eleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut