ERC exigeix la llibertat de Junqueras i la nul·litat del judici per la decisió del TJUE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix que Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat electe

Actualitzat

"L'Oriol torna". Així de contundent ha estat el vicepresident Pere Aragonès, que en nom d'ERC ha celebrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, TJUE, que dona la raó a Oriol Junqueras. Aragonès ha qualificat la resolució de "victòria històrica, que estableix doctrina".

"Des d'avui cap mala pràctica d'un Estat no podrà evitar que allò que volen els ciutadans europeus a les urnes s'expressi al Parlament Europeu."

"S'ha vulnerat el dret no només d'Oriol Junqueras, sinó dels ciutadans que van votar els eurodiputats independentistes. La sentència protegeix el dret a vot no només dels independentistes, republicans i progressistes que van votar Oriol Junqueras, sinó de tots els ciutadans europeus."

Ha destacat la importància que la sentència té en el cas dels altres eurodiputats independentistes, Carles Puigdemont i Toni Comín, i espera que Oriol Junqueras, tal com reclamaran al Tribunal Suprem, sigui posat en llibertat i ocupi el seu escó al Parlament Europeu.

"Oriol Junqueras ha d'estar en llibertat immediatament sense inhabilitació i amb tots els drets intactes.
Oriol Junqueras volem que torni a casa immediatament, que torni a fer política institucional i el volem veure al Parlament Europeu. L'Oriol torna."

 

 

El vicepresident Pere Aragonès ha dit que el TJUE ha establert doctrina

 

La sentència diu que Junqueras tenia immunitat des del moment que va ser elegit eurodiputat. El tribunal amb seu a Luxemburg creu que el Suprem l'hauria d'haver deixat anar a recollir la seva acta d'eurodiputat.

Junqueras ha dit des de la presó de Lledoners que s'inicia "un camí històric".

 

 

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, espera que el que ja anomena "doctrina Junqueras" serveixi i que tingui l'efecte de veure'l a casa.

 



Reaccions immediates

Només s'ha sabut el pronunciament del Tribunal de Justícia Europeu, ERC ja ha reaccionat i ha demanat la nul·litat del judici del procés i la llibertat immediata de Junqueras, primer en un tuit.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha celebrat la independència de la justícia europea.

També expressava la seva alegria el vicepresident del govern, Pere Aragonès, als passadissos del Parlament.

El president del Parlament, RogerTorrent, ha reclamat també la nul·litat del judici i la immediata llibertat de Junqueras.

 

L'alegria també es desfermava a JuntsxCat en la reunió convocada d'urgència, en connexió amb Waterloo per videoconferència, per analitzar les conseqüències de la sentència en la situació com a eurodiputats de Carles Puigdemont i Toni Comín.

També reaccionava Gonzalo Boye, cap de la defensa de Puigdemont i Comín, també en la seva reclamació com a eurodiputats electes.

 

Des de Ginebra, Marta Rovira també parla de "doctrina Junqueras" i critica que s'hagi utilitzat com "advertència" la sentència d'inhabilitació contra el president Quim Torra, com a instrument polític.

 

 

L'europarlamentària d'ERC Diana Riba ha dit que amb aquesta sentència es reconeix la representació de més de 2 milions de vots al Parlament europeu.

 

Van den Eynde: "La immunitat comporta la nul·litat de la sentència"

 

L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, a la sortida de Lledoners

 

A la sortida de la presó de Lledoners, l'advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, ha assegurat que la sentència del TJUE "és claríssima" i ha defensat que "no hi ha cap dubte, en els seus paràgrafs, que l'Oriol Junqueras ha d'estar en llibertat".

De fet, Van den Eynde fins i tot ha afegit que no creu "que el Tribunal Suprem tingui una opinió contrària" a la seva interpretació de la sentència:

"La immunitat comporta de facto la nul·litat de la sentència del Tribunal Suprem"

L'advocat de Junqueras ha anunciat que aquest mateix dijous al matí ha presentat un document demanant que es tingui en compte la sentència de Luxemburg de cara a l'incident de nul·litat de la sentència del Suprem que ja han presentat.

A més, Van den Eynde ha recordat que, abans que el Suprem dictés la sentència que condemnava els líders polítics independentistes, ja van demanar-li "que s'esperés" a tenir la resolució de Luxemburg, cosa que l'alt tribunal va rebutjar.

En una entrevista al "TN vespre", Van den Eynde s'ha reafirmat en aquests termes:

 

 

Sobiranistes i independentistes

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, qualifica d'"escàndol majúscul" la confirmació de la vulneració dels drets denunciats.


Des de la CUP, Mireia Vehí destaca que la sentència fa evident que es va fer "un judici polític".

 


Jéssica Albiach, de Catalunya en Comú-Podem, també considera que la sentència demostra la "judicialització de la política".

 

Reaccions al Congrés

El diputat dels comuns al Congrés Jaume Asens, en aquest sentit, reitera la necessitat de fer política per resoldre el conflicte i demana la llibertat dels presos.

 

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, defensa una "nova etapa de diàleg i intel·ligència", cap a la reconciliació.

Íñigo Errejón, de Mes País, afegeix que la sentència demostra que la judicialització és un "camí sense sortida."

 

El líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, considera que la sentència del TJUE fa evident que el "problema greu de l'ultranacionalisme a les altes instàncies del poder judicial a Espanya no permet ser imparcial".

El diputat de Bildu Jon Iñarritu desconfia de la reacció de la justícia espanyola davant la sentència del tribunal de Luxemburg, que considera que hauria de fer autocrítica i aplicar mesures correctores.

En aquest sentit, Andoni Ortuzar, eurodiputat del PNB, demana una profunda revisió d'un "funcionament judicial massa polititzat" i espera veure Junqueras aviat al Parlament Europeu.

 

Des de la presó

Tampoc han faltat les reaccions des de la presó dels líders polítics, en saber la sentència del Tribunal de Luxemburg.

Des de Lledoners, Raül Romeva diu que la sentència europea demostra que "la venjança no és justícia".

Jordi Turull, amb ironia, felicita els que defensaven "les bondats del Tribunal Suprem".

Jordi Cuixart reclama a l'estat espanyol que acati la sentència de la justícia europea.

Joaquim Forn, parla de "tramuntanada d'esperança" i de "correcció dels abusos del Suprem" i dona suport al president Quim Torra per la sentència del TSJC que l'ha inhabilitat per 18 mesos.

 

Des de la presó del Catllar, Carme Forcadell diu que és "un petit pas cap a la justícia real".

I, finalment, Dolors Bassa, des de la presó de Puig de les Basses, ha estat molt breu.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésERCOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut