Madrid

Iglesias troba "saludable" la protesta contra Felipe González i creu que "no es pot tenir la pell tan fina"

Els diputats d'Units Podem protesten a l'hemicicle per les condicions dels centres d'internament d'estrangers i mantenen un estira-i-arronsa amb Pastor

RedaccióActualitzat

L'endemà que uns 200 joves impedissin l'entrada de Felipe González a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Madrid amb crits de "terrorista", "assassí" o "tacat de sang", el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que, tot i que no comparteix "la forma de la protesta", aquest tipus de coses són "saludables".

"Encara que puc no compartir la forma en la qual es van dur a terme les protestes, és un símptoma de salut democràtica que els estudiants tinguessin prou memòria per dir que no és bonic que en un centre universitari intervingui qui treu pit amb el terrorisme d'Estat. Crec que això està bé."

A més, i malgrat assegurar que hauria preferit "que els estudiants entressin tranquil·lament a l'acte i discutissin amb Felipe González", ha recomanat a les portes del Congrés "que no es tingui la pell tan fina":

"Crec que en democràcia no es pot tenir la pell tan fina quan es protesta. De protestes a la universitat n'hi ha hagut sempre."

 

Rajoy i el PSOE, en defensa de González

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha sortit en defensa de González i li ha traslladat la seva "solidaritat plena" després de l'acte de boicot d'aquest dimecres. En declaracions als passadissos del Congrés, Rajoy ha afirmat que li "sembla molt malament" que calgui "estar reivindicant drets com el de poder parlar".

Per la seva banda, l'expresident del Congrés i diputat del PSOE per Biscaia, Patxi López, ha eludit vincular l'acció contra González amb Podem. L'endemà que el portaveu de la comissió gestora que està al capdavant del PSOE, Mario Jiménez, acusés el secretari general de Podem d'haver "assenyalat" l'expresident del govern espanyol, López ho ha vinculat amb el feixisme.

"Ara que estem parlant que havíem vençut un altre tipus de feixisme (el d'ETA), lamento que en un lloc on ha de predominar la paraula hi hagi encaputxats impedint actes."

En la mateixa línia que López s'ha manifestat el diputat del PSOE per Guipúscoa, Odón Elorza, que ha condemnat aquest boicot a l'expresident socialista en un espai on, segons ha defensat, hauria de predominar la llibertat d'expressió.

"Es pot protestar de manera pacífica, però sense obstaculitzar cap acte."

 

Protesta d'Units Podem per les condicions dels CIE

Ja dins de l'hemicicle, els diputats d'Units Podem han protestat per les condicions dels centres d'internament d'estrangers, l'endemà del motí que hi haver en un centre a Madrid, i la presidenta del la cambra, Ana Pastor, els ha cridat l'atenció en l'estira-i-arronsa que han mantingut.

La protesta ha tingut lloc quan Pastor introduïa el primer punt de l'ordre del dia. Aleshores els diputats d'Units Podem s'han aixecat cadascun amb un exemplar de la Declaració Universal dels Drets Humans. Immediatament després, el líder de Podem, Pablo Iglesias, i els portaveus adjunts Alberto Garzón (IU), Xavier Domènech (En Comú Podem) i Irene Montero (Podem), així com el portaveu d'Afers Exteriors del grup, Pablo Bustinduy, han anat fins als escons del PP, la majoria buits, i han deixat els exemplars dels llibres.

Pastor els ha recriminat l'actitud, els ha recordat les seves obligacions i els ha retret que "una foto valgui més que una paraula".

"Estem obligats tots a complir el reglament. No deixem mai que una foto valgui més que una paraula."

Uns retrets que han despertat aplaudiments entre els diputats del PP, de Ciutadans i alguns del PSOE. Iglesias, però, ha demanat la paraula i Pastor no l'hi ha concedit; malgrat que el líder de la formació morada ha intentat parlar, no se l'ha sentit. Pastor li ha tornat a cridar l'atenció.

Pel portaveu del PP, Rafael Hernando, els diputats d'Units Podem han portat a terme aquesta acció perquè els partits que l'integren perden "suport social" i volen "recuperar suport mediàtic" organitzant "numerets". I ha afegit: "Al Parlament es ve a parlamentar i a dialogar; els numerets, millor al circ".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ho ha atribuït tot plegat a la lluita interna de Podem:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut