Miquel Iceta s'ha mostrat sorprès per la proposta de caràcter "autonomista", ha dit, de Jordi Turull (ACN)
Miquel Iceta s'ha mostrat sorprès per la proposta de caràcter "autonomista", ha dit, de Jordi Turull (ACN)
Barcelona

Iceta: "Si es renuncia a governar només per a una meitat, hi serem a canvi de res"

El primer secretari del PSC ha dit, però, que "si es volen reiterar errors de l'etapa anterior, no hi ha millor candidat" que Turull

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta considera que la proposta que ha fet Jordi Turull en el ple d'investidura és de "tipus autonomista" i que li ha recordat continguts semblants als discursos de Jordi Pujol. "Es vol el suport de la CUP, però es fa una proposta autonomista", ha dit el primer secretari del PSC en la seva intervenció al Parlament. Iceta ha afirmat que Turull pot comptar amb el PSC si "renuncia a governar per a una meitat".

"Ens ha sorprès. Si efectivament hi ha la renúncia de treballar només per a una meitat, això obre un camp molt interessant en què podríem participar (...) Amb nosaltres poden comptar-hi a canvi de res."

En tot cas, el líder socialista ha criticat l'elecció de Turull per ser president de la Generalitat:

"No considerem que sigui la persona que millor pot encapçalar una nova etapa. Si es volen reiterar errors de l'etapa anterior, no hi ha millor candidat. Però nosaltres demanem un canvi de rasant, i ell és una persona que evidencia que volen continuar el camí que tots han admès que va fracassar."

Iceta creu que la vinculació de Turull amb el govern de Carles Puigdemont l'invalida com a president políticament. "Els que volien guanyar la independència ens han fet perdre l'autonomia i, ara, en lloc d'allunyar-se d'això, sembla que ens volen enfonsar més en aquest pou", ha afegit.

 

 

"Per què ens han fet córrer tant, si no tenien la majoria garantida?"

El dirigent socialista no entén per què s'ha convocat un ple d'aquestes característiques amb tanta pressa:

"Aquesta legislatura comença malament perquè es pretén investir persones amb dificultats objectives per desenvolupar la tasca. Primer es va intentar amb Puigdemont i després es va imposar la realitat. Després va passar el mateix amb Jordi Sànchez i ara amb Jordi Turull."

Iceta s'ha preguntat "per què ens han fet córrer tant, si no tenien la majoria garantida?". I ha assegurat que "refer consensos implica renunciar a fer accelerades poc pensades".

"La reconstrucció de consensos requereix renúncies de tothom. Negociar vol dir amb tothom, i no s'ha d'oblidar que la gent que ens veu a fora està vivint amb neguit aquesta dificultat d'arrencada de legislatura amb l'article 155. La principal responsabilitat és nostra, de tots els 135 diputats."

El president del grup parlamentari del PSC ha reclamat que cal recuperar la confiança, no només en l'àmbit polític, sinó també en la societat catalana:

"Necessitem un govern capaç de generar complicitats socials, territorials, polítiques, estratègiques. Necessitem que retorni la confiança en les institucions i en nosaltres mateixos, com a societat i com a país."

Iceta ha admès l'existència d'una majoria independentista en aquest Parlament, però ha remarcat que "no hi ha una majoria social". "El joc està obert", ha afegit Miquel Iceta, que ha dit: "Si poden completar la majoria independentista, amb la dificultat que això comporta, marcarà un determinat camí de la legislatura."

Turull diu que Iceta també és responsable del 155

A la rèplica, Jordi Turull ha culpat Iceta que l'article 155 s'apliqui a Catalunya:

"Alguna de les situacions de persones que avui no poden estar aquí són com a conseqüència del 155, que tot estava calculat. Per tant, hauria de tenir una mica més de tacte perquè vostè del 155 n'és tan responsable com els que el van signar, perquè vostè el va votar."

Però Iceta creu que els responsables són uns altres...

"Els únics responsables de l'article 155 són aquells que van tòrcer la voluntat i la decisió del senyor Puigdemont de convocar eleccions, i vostè els coneix bé."

El primer secretari dels socialistes catalans ha lamentat: "Als últims anys, Catalunya ha retrocedit. Avui tenim un país més dividit, econòmicament més empobrit, amb unes institucions més deteriorades i amb una quantitat d'energia malbaratada." I ha acabat enviant aquest missatge a les forces independentistes: "Vostès tenen l'oportunitat de reflexionar si la nova etapa política requereix d'altres elements, d'altres actituds, d'altres tarannàs i de majories molt més àmplies."

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut