Balmón i Parlon, en la reunió de l'executiva posterior a les eleccions europees. (Foto: ACN)
Balmón i Parlon, en la reunió de l'executiva posterior a les eleccions europees. (Foto: ACN)

I ara què? El futur del PSC queda en mans del món municipal

Amb l'adéu de Pere Navarro, l'ànima municipalista del partit, columna vertebral dels socialistes catalans durant els anys 80, torna a agafar força

TV3Actualitzat

Amb l'adéu de Pere Navarro, s'obren interrogants sobre el futur dels socialistes catalans. A l'espera que aquest dissabte el Consell Nacional aporti més concrecions sobre el congrés extraordinari que ha d'escollir la nova direcció del partit, algunes veus ja demanen que aquest congrés sigui "fundacional".

Amb el PSC fora de la Generalitat, sense governar en ciutats tan emblemàtiques com Barcelona, Girona o Badalona i amb el PSOE fora de La Moncloa, el poder institucional al partit és en mans d'un grup d'alcaldes, que combina joventut i experiència. L'ànima municipalista del partit, columna vertebral dels socialistes catalans durant els anys 80, torna a agafar força.

Entre els alcaldes més veterans hi ha el lleidatà Àngel Ros i el tarragoní Josep Fèlix Ballesteros. Ros, que de moment encara no ha valorat la renúncia de Navarro, va aspirar a la successió de Montilla i va marcar un perfil crític amb la posició contrària a la consulta sobiranista. Després, però, va fer les paus amb la direcció, va renunciar a l'escó de diputat i s'ha centrat en Lleida, on vol repetir com a candidat.

Una altra opció és l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, responsable de la política municipal del partit. Mayoral, que fa deu anys que governa la capital del Vallès Oriental, podria acceptar dirigir el PSC en un moment en què cal molta cintura. Un altre dels noms claus del poder municipal socialista és el successor de José Montilla a l'Ajuntament de Cornellà: Antoni Balmón, actual secretari d'Acció Política del partit. Entre els alcaldes socialistes més joves, destaca el nom de Núria Parlon, alcalde de Santa Coloma de Gramenet, amb ponts tant amb la direcció com amb els crítics.

No és alcalde, però l'exportaveu del partit Jaume Collboni, candidat a l'Ajuntament de Barcelona, també és un valor a tenir en compte. Sempre ha dit que cal una renovació del partit i en els darrers mesos s'ha mantingut equidistant entre la direcció i els crítics.

Un altre aspirant "outsider" és l'exviceprimer secretari Miquel Iceta, un veterà que coneix a fons el partit. Sovint ha marcat la línia ideològica i seria una opció en un moment difícil per al partit.

Algun d'ells podria fer el pas en els propers dies i ajudar a aclarir la situació en què es troba el PSC.

Anar al contingut