Madrid

Homs critica el pacte "recentralitzador" de PP i C's i estén la mà a Pedro Sánchez

El diputat del Partit Demòcrata Català, adscrit al Grup Mixt, creu que Rajoy està pagant el fet d'haver "trencat tants ponts amb tanta gent"

Actualitzat

El cap de files del Partit Demòcrata Català, Francesc Homs, ha acusat Mariano Rajoy de reformar la Constitució "per la porta del darrere" i no tenir "el coratge de dir-ho" amb l'acord d'investidura firmat amb Ciutadans. Homs ha justificat el 'no', ja anunciat, de l'antiga Convergència per un acord que ha qualificat de "clarament recentralitzador" i ha dit que no respecta "ni el principi d'autonomia financera ni el d'autonomia financera de les comunitats autònomes".

Entre els punts de l'acord, el diputat del PDC ha posat èmfasi en la supressió de la immersió lingüística, que ha dit que representa "la voluntat més ferma i transversal que mai ha existit a Catalunya".

"Ho camuflen amb l'anglès, ignorant que precisament Catalunya és de les autonomies on el nivell de coneixement és de les més altes i, precisament, gràcies a un model educatiu que vostès es volen carregar."

Homs ha defensat que "Catalunya és una nació, és subjecte polític i té, com tenen totes les nacions del món, dret a decidir el seu futur". Responent a la referència que Rajoy va fer aquest dimarts a la Constitució de 1812, Homs li ha recordat tots els territoris que el text incloïa com a espanyols i que s'han independitzat.

"Inviabilitat política per governar Espanya"

Homs ha acusat Rajoy d'haver "perdut" i d'estar "perdent cada dia" d'ençà de les eleccions. El diputat del Partit Demòcrata ha insistit que, "en un sistema parlamentari, guanyar és poder fer govern" i li ha demanat com governaria en cas d'aconseguir ser investit:

"Amb qui aprovaria el pressupost? I el sostre de dèficit? I les lleis del seu govern? Demanaria també l'abstenció del PSOE? No se n'adona que el seu problema no és només la investidura? Que vostè no té majoria per tenir un govern estable, ni durador ni fort, que eren els adjectius que utilitzava ahir per definir el que necessita Espanya?"

Per Homs, Rajoy està pagant el fet d'haver "trencat tants ponts amb tanta gent" i ara es troba en "la inviabilitat política per governar Espanya, crec jo que per molt temps".

"Sense assumir la qüestió catalana, no hi haurà govern"

El cap de llista de l'antiga Convergència ha tingut un missatge cap al líder de la segona força més votada, Pedro Sánchez. En un missatge semblant al que ha dit al migdia Joan Tardà, Homs s'ha mostrat disposat a "contribuir a un veritable canvi i que hi pugui haver un govern a Espanya" si els socialistes es comprometen amb un referèndum a Catalunya i els ha demanat que tinguin "el coratge d'intentar-ho":

"Vostè sap, senyor Sánchez, que sense assumir la qüestió catalana no hi haurà govern, ni ara ni després. I el discurs de Mariano Rajoy d'ahir no té més conseqüència que impossibilitar-se a ell mateix poder tenir un govern fort, estable i durador."

En la seva intervenció, Homs ha anunciat que aquest dijous el seu partit presentarà una querella contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, pel cas de les presumptes escoltes a polítics independentistes catalans.

El diputat nacionalista també ha llançat un dard cap a la formació d'Albert Rivera:

"Vostès, senyors de C's, tenen un fúnebre rècord: dos pactes d'investidura fallida consecutius, en cinc mesos, això no ho ha fet ningú més a Espanya en aquests temps de democràcia. Si en la propera sessió d'investidura es queden a casa, potser es fa el govern que tant diuen desitjar."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut