Madrid

Sánchez assegura que, si el PSOE cedís i investís Rajoy, aquesta seria "la legislatura del xantatge"

"Espanya necessita un govern, no pas un mal govern", ha dit el líder socialista. Rajoy li ha replicat: "Si jo sóc tan dolent, com és vostè?, pèssim?", i ha afegit que Sánchez "passarà a la història per haver forçat les terceres eleccions"

RedaccióActualitzat

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha començat el seu discurs en el debat d'investidura de Mariano Rajoy anunciant el que ja se sabia, que el vot de la seva formació serà "no". Malgrat que en el discurs d'aquest dimarts Rajoy va assegurar que ell és l'única alternativa, Sánchez ha donat una dada: aquest és el primer cop en la democràcia d'Espanya que el candidat més votat no aconsegueix prou suport per ser investit.

Sánchez ha afegit que el reglament de la cambra demana la confiança dels diputats en el candidat a la investidura, i ha dit que, en vista d'això, els socialistes no poden fer altra cosa que votar-hi en contra, "per la desconfiança que ens genera Rajoy".

"Espanya necessita un govern, per això votarem contra la continuïtat de Rajoy."

"Fa quatre anys que confon majoria absoluta amb absolutisme", li ha retret. També l'ha acusat d'haver incomplert promeses electorals, d'haver mentit als ciutadans i d'haver provocat pobresa amb les retallades. Sánchez considera que Rajoy "ha accentuat el problema territorial" i que la seva política exterior ha estat fallida. Per tot plegat, li ha dit:

"Vostè no està capacitat per liderar Espanya els pròxims quatre anys."

Però és que, a més, el líder dels socialistes espanyols considera que, en el seu discurs, Rajoy no va fer cap propòsit d'esmena.

"Per vostè, el canvi és que tothom canviï menys vostè."

Sánchez, que creu que Rajoy no vol oposició, també s'ha espolsat la responsabilitat del que previsiblement serà una investidura fallida, li ha retret les pressions i ha dit que, si el PSOE cedís, aquesta seria "la legislatura del xantatge". El socialista ha conclòs el discurs defensant que el seu "no" a Rajoy és "un gran acte de responsabilitat".

En la rèplica, Sánchez ha insistit a acusar el líder popular d'haver causat desafecció entre els ciutadans pels seus incompliments  i els casos de corrupció –"però si és tot el codi penal!", ha dit en to irònic–, i ha reiterat que la responsabilitat d'unes terceres eleccions serà exclusivament seva: "És vostè qui es presenta aquí sense prou suport."

Rajoy a Sánchez: "Passarà a la història per haver forçat les terceres eleccions en un any"

En la primera rèplica, però, el líder del PP ha insistit a responsabilitzar Sánchez del "disbarat" d'unes terceres eleccions. Li ha dit, de fet, que passarà a la història per aquest motiu. Ha remarcat que la situació no és la mateixa que quan ell es va presentar al debat després dels primers comicis i li ha etzibat:

"No abusi. Dient-me 'no' n'hi ha prou. Ja he entès totes les parts."

Rajoy ha dit que el problema de Sánchez és que "no pensa com la majoria d'espanyols" i s'ha vantat dels resultats electorals.

"Si jo sóc tan dolent, com és vostè?, pèssim?"

El popular, a més, ha justificat la data triada per al debat, una data que marca que les terceres eleccions serien el dia de Nadal, i diu que la va intentar pactar amb Sánchez.

Rajoy, al final de les rèpliques, ha admès que no aspira a aconseguir la confiança del PSOE, sinó només la seva abstenció: "Li demano que ens deixi governar i una mica de responsabilitat."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut