Habitatges de fusta, una tendència a l'alça en arquitectura sostenible
Edifici d'habitatges públics a Cornellà de Llobregat

Habitatges de fusta, una tendència a l'alça en arquitectura sostenible

Les construccions de fusta arriben a la Biennal de Venècia i als Premis FAD d'aquest any

RedaccióActualitzat

Un parc de bombers a Moià, un institut a Berga, la que serà una de les biblioteques més grans de Barcelona o una pèrgola a la cobertura de la ronda de Dalt. Tots construïts amb fusta.

A Cornellà de Llobregat s'hi ha aixecat el primer bloc d'habitatges amb l'estructura de fusta que promou una administració pública. L'edifici, finalista als Premis FAD, encara no està acabat, però ja l'han vingut a veure molts promotors públics i privats.

L'edifici pioner a Barcelona va ser el de la Cooperativa d'Habitatges La Borda. Van apostar per construir-lo en fusta quan ningú no ho feia. Van obrir camí i han servit d'exemple per a molts projectes posteriors.

Tenen diversos premis i ara el projecte s'exposa a la Biennal de Venècia, gran aparador de l'arquitectura mundial, on aquest any hi ha molt protagonisme de la fusta.

 

"Les construccions amb fusta tenen molt a dir i s'estan posant en valor", explica Pol Massoni, arquitecte de la cooperativa Lacol.

Materials contaminants com el formigó, el ciment o la ceràmica donen pas a la fusta, un material natural, renovable i amb clars beneficis mediambientals.

"L'arbre és capaç de fixar CO2, l'arbre absorbeix CO2, per tant construir amb fusta fa que es fixi el CO2 com si atrapéssim o fixéssim la contaminació", diu Marta Peris, arquitecta de Peris+Toral.

 

A Sant Cugat s'hi construeix el primer edifici d'oficines privat d'Espanya fet amb fusta. L'ha projectat un dels grans despatxos d'arquitectes de Barcelona, Batlleiroig Arquitectes, referència en aquest tipus de construcció.

Compren la fusta al País Basc perquè, malgrat que a Catalunya hi ha molt de bosc, cal una gestió forestal adequada.

"La fusta hi és, és decisió nostra si la utilitzem o no, si deixem els boscos oblidats, sense la qualitat ambiental, o si els gestionem d'una manera sostenible perquè es pugui utilitzar per la construcció", qüestiona Joan Batlle, arquitecte i director d'R+D de Batlleiroig Arquitectes.

Mira en aquest vídeo diferents models de construccions amb fusta:

 

 

La construcció amb fusta està molt implantada en altres països que hi tenen molta experiència i on la fusta és més barata. Però aquesta tendència cada cop té més implantació aquí, on el debat sobre la sostenibilitat i el medi ambient s'estén, també, en l'arquitectura i la construcció.

ARXIVAT A:
Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut