Juan Guaidó, president del Parlament de Veneçuela, amb un exemplar de la Constitució, dimecres passat, durant la marxa en què es va proclamar presid…
Juan Guaidó, president del Parlament de Veneçuela, amb un exemplar de la Constitució, dimecres passat, durant la marxa en què es va proclamar president interí del país (Reuters)
Veneçuela

Guaidó no descarta una eventual amnistia per a Maduro si abandona el poder

El Brasil, que ha reconegut Guaidó com a president de Veneçuela, proposa obrir un corredor d'evacuació perquè Maduro marxi del país

Juli RodésActualitzat

Juan Guaidó, que dimecres es va autoproclamar president interí de Veneçuela, no descarta una eventual amnistia per a Nicolás Maduro, president oficial del país, si deixa el poder.

Guaidó s'ha referit a aquesta possibilitat en una entrevista a la cadena Univisión, que s'ha d'emetre aquest divendres, però de la qual ja han trascendit alguns fragments.  
 

"L'amnistia és sobre la taula, les garanties per a tots els que estiguin disposats a posar-se al costat de la Constitució, a recuperar l'ordre consitucional."


Amb tot, Guaidó ha acusat Maduro de ser el responsable de les morts ocorregudes aquesta setmana durant les protestes antigovernamentals, que l'ONG Observatori Veneçolà de Conflictivitat Social (OVCS) ha elevat aquest dijous fins a 26.

 

 

Guaidó, que és el president del Parlament, única institució controlada per l'oposició, ha defensat que la seva autoproclamació, dimecres, durant una marxa opositora, no és cap cop d'estat, sinó un moviment legal, constitucional.
 

"El que nosaltres vam fer ahir és abraçar la Constitució, assumir les competències que ens dona, precisament per aturar la usurpació que viu Veneçuela. Per abraçar tots els sectors, inclosos els militars, i tenir unes eleccions lliures per poder, definitivament, avançar molt ràpid per superar aquesta crisi."


L'entrevista, realitzada per la periodista colombiana Patricia Janiot, s'ha fet per Skype des d'un lloc de Caracas que no s'ha revelat.

 

Policies antiavalots durant una manifestació antigovernamental, aquest dimecres, a l'estat de Táchira, a l'oest de Veneçuela (Reuters)

 

Maduro, ara per ara, no ha reconegut Guaidó. Després d'obtenir el suport dels militars i la judicatura, Maduro, això sí, s'ha mostrat disposat a iniciar un procés de diàleg per reconduir la situació política.


Corredor d'evacuació per a Maduro

Des del Brasil, país que ha estat dels primers a reconèixer Guaidó com a president de Veneçuela, el vicepresident, Hamilton Mourao, ha proposat l'establiment d'un corredor d'evacuació per facilitar la sortida de Maduro del país i possibilitar la reconstrucció política.
 

"Hem de deixar un indret a Maduro i la seva banda per escapar-se, deixar-lo marxar i deixar que el país es reconstrueixi a partir d'aquí".


EUA evacua el personal no essencial

Els Estats Units han ordenat al seu personal diplomàtic no essencial en cas d'emergència que abandoni Veneçuela.

El govern presidit per Donald Trump, no sembla, doncs, disposat a fer cas a Nicolás Maduro, que havia donat a tots els diplomàtics dels EUA 72 hores per abandonar Veneçuela després d'anunciar el trencament de relacions amb Washington.

 

Un manifestant llança una llauna de gas lacrimogen de la policia durant una manifestació antichavista a l'estat de Táchira, a l'oest de Veneçuela (Reuters)

 

La decisió anunciada pel Departament d'Estat, per contra, va en la línia de la petició feta per Juan Guaidó, que les ambaixades mantinguessin les portes obertes.

El Departament d'Estat dels EUA, d'altra banda, ha recomanat als seus ciudatans "considerar seriosament marxar [de Veneçuela] mentre hi hagi vols comercials disponibles". I demana als que decideixin quedar-se que s'assegurin que tenen "prous provisions per poder refugiar-se".

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan Guaidó
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut