El president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó, s'autoproclama president interí del país (Reuters)
El president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó, s'autoproclama president interí del país (Reuters)
Caracas

El líder del Parlament veneçolà s'autoproclama president i Trump el reconeix

Els Estats Units, el Canadà i l'Organització d'Estats Americans reconeixen el líder opositor Juan Guaidó com a president legítim del país

Actualitzat

El president del Parlament veneçolà, l'opositor Juan Guaidó, s'ha autoproclamat president del país al final d'una gran manifestació de centenars de milers d'opositors al president Nicolás Maduro. Guaidó ha jurat aquest dimecres a la tarda el càrrec de president interí del país.

Els Estats Units, el Canadà i l'Organització d'Estats Americans, l'OEA, s'han afanyat a reconèixer el president de l'Assemblea Nacional.

La marxa opositora ha desfilat pels carrers de Caracas i per altres indrets del país demanant la caiguda del règim chavista. Almenys vuit persones han mort en les protestes antigovernamentals d'aquest dimecres. 

És la primera manifestació d'aquesta envergadura, després de les mobilitzacions violentes del 2017 en què van morir 125 persones.
 

Crida a la gent perquè li doni suport

Davant dels milers de manifestants, Guaidó s'ha situat al capdavant del país:

"En la meva condició de president de l'Assemblea Nacional, invocant els articles de la Constitució (...) davant de Déu totpoderós, Veneçuela (...) juro assumir formalment les competències de l'executiu nacional com a president encarregat de Veneçuela."

 

Guaidó saluda els manifestants que han sortit al carrer contra el govern de Nicolás Maduro (EFE)

Enmig de la cridòria dels opositors, Guaidó ha explicat que feia el pas per "aconseguir la fi de la usurpació" i per constituir "un govern de transició i tenir eleccions lliures".

També ha fet una crida a la gent perquè l'acompanyin en el moviment:

"Sabem que això no és cosa d'una persona, sabem que tindrà conseqüències, sabem el que és necessari per poder mantenir-nos als carrers de Veneçuela fins a aconseguir la democràcia, no permetrem que es desinfli aquest gran moviment d'esperança i força nacional."


Reconeixement des de la Casa Blanca

El president nord-americà, Donald Trump, ha manifestat per Twitter el suport del seu govern a Guaidó i ha justificat que els veneçolans "han patit durant massa temps en mans del règim il·legítim de Maduro":


Altres països americans, també

Després del reconeixement dels Estats Units ha arribat l'anunci del Brasil, Colòmbia, el Perú, l'Equador i Costa Rica que consideren Guaidó "president de Veneçuela". Tots cinc països han fet oficial el reconeixement després de reunir-se, al Fòrum de Davos, els seus màxims dirigents. En el cas del Perú, no ha estat el president qui hi ha assistit a la trobada, sinó la vicepresidenta, Mercedes Aráoz.

També ha expressat suport al líder opositor com a president el govern del Paraguai i el de Colòmbia. Més tard s'hi han afegit Xile, l'Argentina i Guatemala.

En canvi, Mèxic ha afirmat que "de moment" continua reconeixent Nicolás Maduro com a president i que, per ara, no preveu canviar la seva política sobre Veneçuela, segons ha afirmat un portaveu del Ministeri d'Exteriors.

Tampoc Bolívia ha deixat de banda el seu aliat. El govern d'Evo Morales ha expressat la solidaritat amb Maduro davant de les "urpes de l'imperialisme": 

Per la seva banda, Cuba s'ha solidaritzat amb Maduro i ha expressat el seu "suport i solidaritat" amb el govern chavista.

 

 


Espanya aposta per la unitat d'acció

La primera reacció per part del govern espanyol ha arribat mitjançant un tuit del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que ha reivindicat "unitat d'acció de la Unió Europea" davant la situació de Veneçuela: 


Des de les institucions europees, s'ha apostat per donar suport a Guaidó. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, demana unitat dels 28 per donar "suport" a Guaidó. Pel líder comunitari, l'autoproclamat president "té un mandat democràtic dels ciutadans de Veneçuela, a diferència de Maduro":

 

 

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, assegura que Guaidó té "legitimitat democràtica" i que el poble veneçolà "està tip de passar gana i patir els abusos de Maduro":

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Juan GuaidóVeneçuelaNicolás Maduro
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut