BARÒMETRE DE TV3 I CATALUNYA RÀDIO

Gairebé el 90% dels catalans creuen que tornarem a estar confinats abans d'un any

La cinquena onada del baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio mostra un augment del nombre de persones que pensen que no es contagiaran de coronavirus

Actualitzat

La majoria dels enquestats en el baròmetre de Catalunya Ràdio i TV3 creu que tornarem a estar confinats a la tardor o a l'hivern. 

La cinquena onada del baròmetre indica que una immensa majoria dels enquestats, un 90%, està segur que caldrà tornar al confinament abans d'un any perquè hi haurà nous brots de coronavirus. A més, 4 de cada 10 creuen que aquest segon confinament serà encara més aviat, d'aquí dos o tres mesos.

 

Gairebé la meitat dels enquestats creu que a la tardor o a l'hivern hi haurà un altre confinament
Gairebé la meitat dels enquestats creu que a la tardor o a l'hivern hi haurà un altre confinament


Es redueix força la percepció de risc de contagi

A l'abril, un 31% dels enquestats creien que era poc probable que agafés la Covid-19. En canvi, avui ja són un 44% els qui pensen que no es contagiaran.

Per edats, el col·lectiu que està més segur que no té risc de contagi és el dels joves d'entre 18 i 30 anys, on un 55% creuen que no tenen risc. En canvi, els qui es consideren amb més risc són els de la franja d'entre 31 i 40 anys, on un 37% ho creuen probable.

 

La desescalada ha estat precipitada, segons el 62%

Gairebé dos terços dels enquestats, un 62% creu que el govern espanyol s'ha precipitat en la desescalada, mentre que només un 31% creu que ja hi ha prou mesures sanitàries per iniciar el desconfinament amb seguretat.

 

6 de cada 10 enquestats creuen que el govern espanyol s'ha precipitat en la desescalada
6 de cada 10 enquestats creuen que el govern espanyol s'ha precipitat en la desescalada

 

Un 63% dels enquestats, a més a més, pensa que, a Catalunya, hauria de ser el govern català qui dirigís el desconfinament. Tot i això, gairebé el mateix percentatge creu que, la setmana passada, tots els partits havien d'haver donat suport al govern espanyol al Congrés dels Diputats, en la votació sobre la pròrroga de l'estat d'alarma.

 

La majoria surten a passejar i fer exercici  

Fa 15 dies que es van començar a permetre les sortides al carrer, primer dels menors de 14 anys i, posteriorment, de tota la població. En l'última setmana, més de la meitat dels catalans ho han fet majoritàriament per passejar i fer exercici. Encara hi ha, però, un 13% de la població que s'ha mantingut tancada a casa.

 

La majoria dels enquestats han sortit a passejar o a fer exercici la darrera setmana
La majoria dels enquestats han sortit a passejar o a fer exercici la darrera setmana

 

Dels que han sortit al carrer, destaca el 13% que ho han fet per anar a la perruqueria i un petitíssim percentatge, només un 3%, admet haver-ho fet per trobar-se amb familiars, tot i que això encara no està permès en la fase zero del desconfinament.

 

Una perruquera talla els cabells a una clienta
Una perruquera talla els cabells a una clienta (ACN / Marta Casado Pla)

 

Respecte per les normes

Quan la població surt al carrer, un 93% dels enquestats creuen que respecten les normes de seguretat: distància interpresonal, ús de mascaretes, etc. En canvi, un 56% de la gent opina que són els altres els qui no respecten les normes.

Aquí es veu clarament el canvi de percepció del comportament d'un mateix i el dels altres.

 

La majoria dels enquestes diu que respecta les normes de seguretat, però un 56% creu que els altres no ho fan
La majoria dels enquestats diu que respecta les normes de seguretat, però un 56% creu que els altres no ho fan

 

 

El Baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio incorpora les dades de 2.000 enquestes online fetes per GAPS agafant com a univers les persones d'entre 18 i 80 anys de municipis de Catalunya. El treball de camp s'ha fet en cinc setmanes: setmana 1 el 3 i 4 d'abril, setmana 2 el 10 i 11 d'abril, setmana 3 el 17 i 18 d'abril, setmana 4 el 24 i 25 d'abril i setmana 5 el 8 i 9 de maig.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaDesescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut