Barcelona

Els comerços fan números abans d'obrir i les perruqueries diuen que estan a punt

Les botigues es preparen per a l'inici del desconfinament, dilluns, quan podran obrir amb cita prèvia

Actualitzat

El petit comerç podrà obrir les portes en l'inici de la desescalada del desconfinament, l'anomenada fase 0, però amb fortes restriccions.

Els clients hauran de demanar una cita prèvia amb l'establiment per anar a recollir el producte que desitgen comprar.

Des de les organitzacions de comerciants ja pensen com fer saber la manera d'establir contacte amb les botigues.

David Sánchez, president de l'associació Comertia, creu que el telèfon, web i xarxes socials seran molt útils:

"Evidentment, quan parlem de cita prèvia haurem d'aprendre molt d'altres companyies que les utilitzen de forma regular, com poden ser metges o odontòlegs. I haurem d'utilitzar canals com poden ser el telèfon, pàgines web o WhatsApp per donar informació molt clara i molt senzilla."

Just aquest dimecres s'ha sabut que, al març, les vendes del comerç minorista van baixar un 15% respecte al febrer, encara que les d'alimentació van registrar l'increment més gran en gairebé 19 anys, un 8,4%.

Els comerciants estan preocupats per la viabilitat dels seus negocis pel desequilibri entre les despeses fixes que tenen i els ingressos que tindran, com comenta el dirigent de Comertia:

"Sí que ens preocupa l'activitat o el volum de vendes que podem tenir i, en aquest sentit, seria molt important que la incorporació del personal fos gradual al nivell de vendes que puguem tenir els propers dies, que és una incògnita."


Perruqueries, primer amb cita prèvia

La perruqueria Els 60, de Manresa, sense clientela pel confinament (ACN/Estefania Escolà)

 

Les perruqueries podran obrir amb cita prèvia a partir de dilluns, però a les províncies que entrin en la fase 1, a partir del dia 11 de maig, l'obertura serà lliure amb restriccions d'aforament -limitat al 30%- i mesures de protecció pel personal.  

Carme Molas, presidenta de la Federació Catalana de Perruqueries, afirma que la immensa majoria estan preparades per obrir:

"Nosaltres, això, ens ho vèiem a venir i hem anat preparant tot això perquè penso que el 90% de perruqueries i d'estètiques estan superpreparades per engegar quan vulguin."

Els comerciants reclamen una regulació dels lloguers dels locals d'acord amb la facturació del negoci i també que s'aclareixi com acabaran els expedients temporals de regulació de plantilla per causa de força major.

Centres comercials, exclosos

El desconfinament gradual comença pel comerç minorista i exclou els centres comercials, un punt que rebutja la patronal de la gran distribució, Anged.

L'organització defensa que totes les botigues que "compleixin els requisits de seguretat, aforament i higiene" puguin obrir en la fase 1, prevista per a l'11 de maig, independentment d'on s'ubiquin:

"El pla ja recull un seguit de limitacions d'aforament a les botigues i de distanciament, que perfectament poden garantir les nostres empreses, que fa setmanes que treballen en aquesta tornada segura per a clientela i treballadors."

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut