França prohibirà la venda de productes no essencials a les grans superfícies
Botigues tancades en un carrer de París (EFE / EPA / Mohammed Badra)

França prohibirà la venda de productes no essencials a les grans superfícies

Pren la decisió després de les queixes del petit comerç per competència deslleial, però els hipermercats critiquen que la decisió afavoreix gegants d'internet com Amazon

RedaccióActualitzat

Les queixes dels petits comerciants han portat el govern de França a vetar, a partir d'aquest dimarts, la venda de productes no essencials a les grans superfícies.

Amb el nou confinament per frenar la segona onada de Covid-19, els petits comerços no essencials han d'estar tancats. I el sector està indignat perquè consideren un cas de competència deslleial que les botigues grans sí que puguin oferir els productes que ells ara no poden treure al mercat.

Per això, el primer ministre, Jean Castex, ha anunciat que, des del 3 de novembre, estarà prohibida la venda de productes no essencials també a les grans superfícies, encara que es donarà un dia de marge per adaptar-se a la norma. Castex ha justificat la decisió "per equitat".
 

Ara falta saber què entén el govern per producte que no és de primera necessitat. El decret que definirà quins productes hi queden inclosos es farà públic aquest dimarts. S'especula que dins de la prohibició de venda hi entrarien la roba, les joguines i els productes d'adrogueria.

La decisió s'ha pres dos dies després que ja es prohibís la venda de llibres als hipermercats, per no perjudicar les petites llibreries independents, que de seguida van fer sentir la seva veu contra les noves restriccions i van reivindicar-se com a bé essencial.
 

França prohibirà la venda de productes no essencials a les grans superfícies
El primer ministre, Jean Castex, a l'esquerra, amb el ministre d'Educació en un acte en una escola, aquest dilluns (Reuters / Pool)

 

L'alcaldessa de París: "No compreu a Amazon"

La Federació de la Gran Distribució no comparteix la mesura i considera que hi perden tant els petits negocis com els grans "mentre es deixa camp lliure a altres actors, com Amazon". A l'espera de saber quins productes no podran vendre, Jacques Creysell, responsable de la patronal, s'ha lamentat que "podrem vendre la pasta de dents, però la mascareta que hi haurà al costat, no".  

Els últims dies, més de 50 alcaldes i càrrecs municipals han reclamat al primer ministre que busqui "ràpidament una solució" per al petit comerç.


Alguns, directament, han aprovat un decret per autoritzar-ne l'obertura, una decisió que ha anul·lat la justícia.

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, que subscriu la petició a Castex, ha demanat directament a la ciutadania que no compri a Amazon. "No compreu a Amazon, és la mort de les llibreries i del comerç de proximitat", ha afirmat tot recordant que la majoria de les 550 llibreries independents de la ciutat ofereixen reserves per internet.

 

També s'ha posat en marxa la campanya "Torneu a encendre els llums de les llibreries", liderada per l'escriptor Sylvain Tesson i que han firmat unes 200.000 persones per reclamar que aquests establiments siguin considerats essencials.

La campanya remarca que són un vincle de la gent amb la cultura, ara que cinemes, teatres i espectacles estan tancats.

 

Davant la indignació d'uns i altres, el primer ministre s'ha compromès a revisar la situació quan faci 15 dies de la implantació de les restriccions per analitzar, si és possible, una reobertura gradual dels comerços. En principi, el segon confinament s'allargarà fins a l'1 de desembre.

Castex ha demanat comprensió als botiguers per la "situació dramàtica" i ha promès 20.000 milions d'euros més d'ajudes suplementàries per als comerciants obligats a tancar.  

 

 

ARXIVAT A:
FrançaCoronavirus Comerç
Anar al contingut