La plaça del Louvre, deserta pel toc de queda (Reuters/Charles Platiau)
París

França anuncia el segon confinament total, però amb escoles obertes

Bars i restaurants estaran tancats fins a l'1 de desembre, així com les fronteres exteriors, i tampoc es permetrà moure's entre regions, davant una segona onada "més mortífera que la primera"

RedaccióActualitzat

França torna a confinar-se a partir de divendres, fins a l'1 de desembre com a mínim, per frenar la segona onada de la Covid. Serà de manera contundent, però menys estricta que al març.

Escoles, llars d'infants i instituts es mantindran oberts, amb un reforç dels protocols sanitaris, així com les activitats econòmiques essencials. També es permetran les visites a les residències geriàtriques.

En canvi, les universitats funcionaran preferentment a distància, sempre que sigui possible.

Els bars i restaurants i altres comerços no essencials estaran tancats i no es permetrà moure's entre regions. També estaran tancades les fronteres exteriors, però les de l'espai Schengen continuaran obertes.

Les mesures es revisaran cada 15 dies, pensant especialment en el perjudici econòmic per als comerciants.

 

Gent en un restaurant de París just abans de començar el toc de queda (Reuters / Charles Platiau)

 

La duresa de la segona onada

El punt més delicat per a l'Elisi ha estat decidir fins on havien d'arribar les restriccions i, finalment, el president Emmanuel Macron ho ha confirmat en un discurs televisat aquest dimecres al vespre, en què ha demanat a la ciutadania que es quedi a casa "tant com sigui possible".

"He decidit que calia tornar, a partir de divendres, al confinament que ha aturat el virus. La decisió implica tot el territori nacional."


Segons ha dit, si no es fa res, l'avenç de la pandèmia suposaria "almenys 400.000 morts més" els pròximes mesos. Macron ha destacat que aquesta segona onada és "més mortífera que la primera".

Aquest segon confinament total serà efectiu la mitjanit de divendres. Tenint en compte que ve Tots Sants, el govern francès ha explicat que, malgrat el tancament general, els cementiris estaran oberts.

Pensant en l'economia i el Nadal

El confinament era l'opció demanada pel ministre de Sanitat -i, de fet, tot el sector sanitari-, però no pels d'Interior i Economia, partidaris d'avançar a les 7 de la tarda el toc de queda, ara vigent a partir de les 9, fins a les 6 del matí, a 54 dels 101 departaments francesos, incloent-hi la Polinèsia francesa.

El govern tem que el nou confinament suposi una nova caiguda d'entre el dos i el dos i mig per cent del producte interior brut francès. En la intervenció televisada, Macron ha afirmat que l'economia "no s'ha ni d'aturar ni enfonsar".

El president francès ha admès la dificultat de la situació, però s'ha declarat esperançat que es pugui "celebrar en família el Nadal i el Cap d'Any".

ARXIVAT A:
Coronavirus França
Anar al contingut