La imatge que ha pogut prendre el conductor de la màquina llevaneu que ha vist l'animal (ACN/Conselh Generau d'Aran)

Fotografien un animal que podria ser el primer llop detectat a la Vall d'Aran

Podria ser un exemplar vist a l'Aragó, però no se sabrà fins que la UAB analitzi l'ADN de les mostres recollides del rastre de l'animal

Actualitzat

Tècnics i agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran han recollit mostres biològiques i han examinat aquest dilluns el possible rastre d'un llop a la boca sud del túnel de Vielha, a la Vall d'Aran. Si es confirma, es podria tractar del primer exemplar de llop detectat a l'Aran. 

Aquest dilluns al matí, cap a tres quarts de vuit, el conductor d'una màquina llevaneu que treballava a la zona en plena nevada, ha observat un animal que travessava el riu Noguera Ribagorçana, i en acostar-s'hi "ha pogut comprovar que tenia aspecte de llop i n'ha fet una fotografia abans que l'animal s'endinsés al bosc", ha informat el Conselh Generau d'Aran en un comunicat.

Segons el Conselh Generau, després dels primers treballs de seguiment del rastre i la presa de mostres pels agents de Medi Ambient, "tot sembla apuntar que, efectivament, es podria tractar d'un llop".

L'administració aranesa considera que es tracta, "probablement", d'algun dels exemplars localitzats darrerament a l'Aragó. 

Les mostres per a l'anàlisi genètica s'han enviat a la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, i s'analitzaran dins el programa projecte LoupO.

Si es confirma l'ADN de les mostres biològiques obtingudes, aquest seria el primer exemplar de l'espècie detectat a la Vall d'Aran.


Fa anys que se'n veuen a Catalunya

Aquest any s'havia vist un llop a prop del refugi de la Coma de Vaca, al Ripollès, i a la mateixa comarca l'hivern anterior es van captar imatges d'un llop a les pistes de l'estació de Núria. Més recentment, el març d'aquest any, també se'n va veure un al Parc d'Aigüestortes, al terme de la Vall de Boí. Era la primera vegada en un segle que es podia confirmar amb imatges la presència de l'animal al parc nacional.

En els últims anys també se n'han detectat al Cadí, o al Port del Comte, al Solsonès, així com al Moianès, el Berguedà o l'Alt Urgell.

Imatge d'un llop, un animal que va tornar al Pirineu fa almenys 20 anys
Imatge d'un llop, un animal que va tornar al Pirineu fa almenys 20 anys (Pexels)


El programa 30 Minuts de TV3 la setmana passada emetia el reportatge "Que ve el llop!", sobre la relació de l''home i el llop i la seva reaparició a Catalunya després d'un segle d'haver-lo exterminat, i dels conflictes que també han ressorgit.
 

Llops provinents dels Alps italians

Els llops van tornar al Pirineu fa almenys 20 anys, amb exemplars aïllats procedents dels Alps italians. Des de l'any 2000 es té constància de la presència del llop en territori català cada any. Com en el cas de l'os, hi ha ramaders que s'han queixat d'atacs d'aquests animals al bestiar, mentre que grups ecologistes demanen que es protegeixi l'espècie.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut