El Suprem permetrà als presos sortir a recollir l'acta de diputat i senador aquest dilluns
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva

Fiscalia s'oposa a deixar en llibertat Junqueras, Romeva, Sànchez, Rull i Turull pel 28A

Considera que hi ha risc de fugida i reiteració delictiva perquè al judici s'estan consolidant les proves de la seva participació en els delictes

Actualitzat

La Fiscalia s'oposa que el Tribunal Suprem deixi en llibertat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez per poder assistir a actes de campanya electoral de cara a les eleccions del 28 d'abril. També s'oposa a les mesures alternatives que proposen les defenses si no s'accepta la llibertat provisional.

Així es conclou en un informe, signat pel fiscal Fidel Cadena, que s'ha fet arribar al tribunal presidit per Manuel Marchena. L'informe incideix en la "gravetat" dels delictes de què se'ls acusa -rebel·lió i sedició- i la importància de les penes sol·licitades -fins a 25 anys per a Junqueras. Considera que hi ha risc de fugida i reiteració delictiva perquè al judici s'estan "consolidant les proves de la seva participació" en els delictes i que continuen liderant el projecte independentista.

 

La fiscalia desaconsella la posada en llibertat dels polítics independentistes perquè el judici oral està en curs i ha de servir per consolidar els fonaments de l'acusació. Argumenta, en aquest sentit, que amb el judici en marxa, el risc de fugida "augmenta" i si marxen no es podria completar el judici i això generaria un "perjudici irreparable a l'administració de justícia i el desenvolupament conjunt del judici oral".

Davant tot plegat, qualifica de "raonable i proporcionat" mantenir-los a presó i, en la mateixa línia, argumenta que no hi ha cap vulneració al dret de tenir un judici just.

 

Els advocats de la defensa, Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, van argumentar que el fet de concórrer a unes eleccions generals demostra "arrelament" i també mostraven que estaven participant "activament" de totes les sessions del judici i que, per tant, això feia que no hi hagués risc de fugida. En el cas de Pina, per garantir que Sànchez, Rull i Turull no fugirien oferien tot el seu patrimoni com a garantia per a una possible fiança i també proposaven detencions domiciliaris dins de la ciutat de Madrid.

 

En aquest sentit, la fiscalia considera que tots tenen "vincles personals, patrimonials i polítics que farien que la seva fugida fos penosa" però torna a assegurar que podrien comptar amb el suport "d'una estructura organitzada i grups afins" que els podrien ajudar a marxar de l'Estat i "sostreure's de l'actuació de la justícia" i recursos econòmics per mantenir-se a l'estranger. A més, esmenta que Carles Puigdemont i la resta de polítics a l'estranger gaudeixen "de publicitat avantatjosa" i "assessorament legal especialitzat".

Amb l'informe de la fiscalia, el tribunal haurà de decidir si els manté empresonats o en decreta la llibertat provisional.


El Constitucional avala la presó provisional de Bassa

 

D'altra banda, aquest dimarts el Tribunal Constitucional ha decidit avalar per unanimitat la presó provisional de l'exconselelra de Treball Dolors Bassa. L'alt tribunal considera que la mesura "respon a una finalitat constitucional legítima".

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàEleccions 28A
Anar al contingut