Filomena: totes les afectacions per la neu en carreteres, trens i aeroports

El temporal ha obligat a immobilitzar uns 2.000 camions de gran tonatge, que tenen prohibit circular fins dilluns al matí

RedaccióActualitzat

Les nevades d'aquesta matinada de divendres a dissabte estan comportant incidències i talls en la circulació en algunes carreteres i vies de ferrocarril, i també en el trànsit aeri.

L'afectació més important és la suspensió dels trens AVE i Llarga Distància des de Barcelona cap a Madrid i la resta de la Península per les condicions meteorològiques entre Saragossa i Calataiud.

També s'ha hagut de suspendre els vols des de l'aeroport del Prat en direcció a Madrid, a causa de la nevada que ha caigut a l'aeroport de Barajas i ha obligat a tancar-lo.


Dues línies de Rodalies afectades

Pel que fa a Catalunya, a la línia de Rodalies entre Manresa i Lleida, l'R12, no hi han circulat trens durant bona part del matí i, a més, no hi ha hagut autocars per traslladar els passatgers per carretera:


El servei a l'R12 s'ha restablert poc després de les 11 del matí. Una hora abans ha estat l'R15 de Rodalies la que ha vist tallada la circulació per la neu entre Móra la Nova i Riba-roja:


Pel que fa a les carreteres, segons ha informat el Servei Català de Trànsit, a les nou del vespre hi ha una norantena de trams afectats i cinc vies tallades. Per demarcacions, a Lleida i a Tarragona és on hi ha més incidències, si bé la principal carretera tallada continua sent l'Eix Transversal, entre Espinelves i Vilobí d'Onyar.

 


La C-17 a prop de Vic, aquest dissabte al matí

Podeu consultar el llistat complet i actualitzat de les afectacions a la xarxa viària en aquesta pàgina del Servei Català del Trànsit.

El gruix de vies en què calen cadenes per circular són a les demarcacions de Lleida i de Tarragona.

A Lleida, és obligatori circular amb cadenes a una cinquantena vies. Entre les incidències més destacades hi ha diversos trams de la N-260; la N-230 entre Pont de Suert i Viella; la C-12 a Àger; la C-53 entre Tàrrega i Balaguer; la C-28 entre Viella i Esterri d'Àneu; la C-14 de Belltall a Tàrrega i la C-13 entre Camarasa i Fontllonga i entre Llavorsí i Esterri d'Àneu.

Pel que fa a Tarragona, es mantenen dues carreteres tallades: la C-44 entre Vandellòs i Tivissa i la TV-3022 entre el Perelló i Rasquera. En una trentena de vies s'ha de circular amb cadenes: en destaquen la N-420 entre Caseres i Gandesa, la C-43 entre Gandesa i Benifallet i la C-12 entre Amposta i Vilanova de Meià.
 


A Girona, la C-25 continua tallada entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners i la GIV-5201 al seu pas per Viladrau.

A Barcelona, la BV-4024 està tancada al trànsit entre Bagà i Coll de Pal.

En previsió dels problemes que pot provocar la neu, s'ha prohibit circular als camions de gran tonatge fins al matí de dilluns, tret que portin subministraments essencials:
 

 

El Servei Català de Trànsit ha informat que s'aixeca temporalment la restricció de circulació de vehicles pesants a l'AP-7 fins a les 21:00 h d'aquest dissabte per la millora de la situació meteorològica.

A la resta de la xarxa viària continua la prohibició de pas pels vehicles de més de 7,5 tones excepte els considerats serveis essencials (subministrament sanitari i de farmàcies, producció i distribució agroalimentària humana i per a granges, transport d'animals vius i combustibles).

 

Interromp la vacunació

El temporal de neu també ha provocat problemes en la logística de la vacunació de la Covid-19 i no ha permès transportar les dosis a la ciutat de Lleida ni tampoc a les Terres de l'Ebre, dos dels punts on més ha nevat aquest dissabte. El ritme es recuperarà entre diumenge i dilluns, segons han explicat fonts de Salut.

El secretari general del departament, Marc Ramentol, ha explicat aquest dissabte que s'han vacunat la meitat dels usuaris de les residències. Segons les últimes dades de Salut, hi ha 53.343 persones vacunades, 16.229 que aquest divendres.

Prohibició no respectada

Aquesta prohibició se l'han saltat molts camioners que han continuat ruta malgrat la nevada.

Segons ha informat a mig matí el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero, durant la nit s'ha procurat que els camions de gran tonatge poguessin continuar mentre no nevava.

Però quan la nevada ha començat a caure amb força, ha calgut fer sortir de les carreteres els que entraven a Catalunya provinents de França, de Castelló i de l'Aragó.


2.000 camions immobilitzats

En la mateixa roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que això ha omplert els aparcaments a la Jonquera, i que la intenció és que bona part torni cap a França mentre encara no nevi allà.

Molinero ha explicat que en total han estat uns 2.000 els camions immobilitzats, dels quals entre 900 i 1.000 a la Jonquera, uns 400 al polígon dels Frares a Tarragona, i la resta a altres punts de la xarxa viària.

El comissari dels Mossos ha dit que s'han posat unes 200 sancions als camioners, i ha afegit que el 70% dels camions que s'han immobilitzat són de matrícula estrangera.

Filomena: Totes les afectacions per la neu en carreteres, trens i aeroports
L'N-420 al coll de la Teixeta, entre el Baix Camp i el Priorat, aquest dissabte al matí
ARXIVAT A:
MobilitatNevades
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut