Fotomuntatge amb Naftali Bennett i Yair Lapid (Reuters / Ammar Awad - Amir Cohen)
Fotomuntatge amb Naftali Bennett i Yair Lapid (Reuters / Ammar Awad - Amir Cohen)

Fi a l'era Netanyahu: Naftali Bennett i Yair Lapid s'alternaran al govern d'Israel

A poques hores que acabés el termini, Lapid ha anunciat l'acord de vuit partits per fer fora Netanyahu, primer ministre els últims 12 anys

Actualitzat

El fins ara cap de l'oposició a Israel, Yair Lapid, ha oficialitzat aquest dimecres a la nit l'acord de diverses formacions per crear un govern que desbanqui del poder Benjamin Netanyahu, primer ministre els últims dotze anys.

Al capdavant de la propera coalició governamental hi haurà l'ultranacionalista religiós Naftali Bennett els primers dos anys i el centrista Lapid els dos anys següents.

Abans de 12 dies, la Knesset ha de donar llum verda al nou executiu, que suma 62 escons d'una cambra de 120. Els líders de tots els partits han signat el document fundacional del govern, tot i que els acords són de caràcter polític i no els comprometen legalment, de manera que encara podrien canviar la posició.

L'acord suposa el final de 12 anys de govern del Likud de Netanyahu i també el d'un bloqueig de més de dos anys a Israel, durant els quals s'han celebrat quatre eleccions generals.

 

Netanyahu, durant una visita a un submarí de l'exèrcit israelià, l'any 2016 (Reuters / Baz Ratner)

 

Acord a última hora

Poc abans de la mitjanit, quan acabava el termini per formar un executiu, Lapid ha comunicat al president del país, Reuven Rivlin, que ha assolit un acord de govern en el qual hi ha vuit partits implicats.

"Em comprometo amb vostè, senyor president, que aquest govern treballarà per servir tots els ciutadans d'Israel", ha dit Lapid, que ha assegurat que farà tot el que estigui al seu abast "per unir totes les parts de la societat israeliana".

A banda de Yesh Atid (el partit de Lapid) i Yamina (la formació de Bennett), en l'acord per fer fora del govern el Likud de Netanyahu hi participen partits de gairebé tot l'espectre ideològic: des de l'ultradretà Israel Casa Nostra, el conservador Nova Esperança, la formació de centredreta Blau i Blanc, el Partit Laborista (centreesquerra) i el progressista i pacifista Meretz. A més, també hi ha, per primera vegada, una formació araboisraeliana: Raam. La diversitat ideològica fa preveure una coalició molt inestable.

Les carteres ministerials encara no s'han fet públiques, però es dona per fet que el líder de Blau i Blanc, Benny Gantz, continuarà al capdavant del Ministeri de Defensa. Lapid i Bennett s'alternaran en el càrrec de ministre d'Afers Exteriors quan no ocupin el de primer ministre. Com a ministre de Finances hi podria haver Avigdor Lieberman, d'Israel Casa Nostra.

 

Bennett i Lapid, parlant aquest dimecres al Parlament israelià
Bennett i Lapid, parlant aquest dimecres al Parlament israelià (EFE / Ronen Zvulun)

 

ARXIVAT A:
Israel
Anar al contingut