Acord a Israel per formar un govern anti-Netanyahu

Si es concretés, evitaria una nova convocatòria d'eleccions i expulsaria Netanyahu del poder després de 12 anys

Actualitzat

L'acord a Israel entre l'ultranacionalista Naftali Bennett, del partit d'extrema dreta Yamina, i el centrista Yair Lapid ha obert el camí per a un possible govern de coalició sense Benjamin Netanyahu. Tot i guanyar les eleccions, les quartes en dos anys, Netanyahu ha estat incapaç fins ara de guanyar-se la confiança dels seus rivals polítics.

"En aquest moment decisiu, hem d'assumir responsabilitats. Pretenc fer tot el que estigui a les meves mans per formar un govern d'unitat nacional amb el meu amic Yair Lapid", ha anunciat Bennett.

Bennett ha rebutjat avui mateix formar una coalició de dretes liderada per Netanyahu, que porta més d'una dècada al poder i que afronta diversos casos per corrupció.

Aquest moviment permetria formar govern abans que dimecres s'acabi el termini per tancar un nou executiu. Si no s'aconsegueix, el país haurà de tornar a fer eleccions.

La coalició proposada uniria partits polítics que van des de l'extrema dreta a l'esquerra, passant pel centre. Els diferents partits no tenen gaires punts en comú, excepte la intenció d'expulsar Netanyahu del poder.

Yair Lapid i Naftali Bennett, els dos homes que podrien acabar fent fora Netanyahu del poder (EFE-EPA)

Segons han informat mitjans locals, Bennett -que té 7 escons crucials- i Lapid -que té 17 diputats i va ser el segon partit més votat, després del Likud de Netanyahu-  estarien negociant un executiu d'alternança al govern. Benet ocuparia el càrrec de primer ministre els dos primers anys i Lapid el substituiria els últims dos de la legislatura.

Netanyahu ja ha reaccionat a aquest principi acord. Aquesta mateixa nit, en un missatge a la nació, ha advertit que deixar Israel en mans d'aquesta oposició que el vol fer fora compromet la seguretat del país.

*Faig una crida als que van ser elegits amb els vots de la dreta, faig una crida als que tenen consciència i un camí. Seguiu aquest camí, no formeu un govern d'esquerres. Aquest govern és un perill per a la seguretat d'Israel i també és un perill per al futur de l'Estat."

Netanyahu ha acusat Bennett de traïció i de cometre "el frau del segle".

ARXIVAT A:
Israel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut