Logos de Google i Facebook sobre la bandera d'Austràlia (Reuters/Dado Ruvic)

"Facebook torna a ser amiga d'Austràlia": la xarxa social accepta pagar als mitjans

L'empresa de Mark Zuckerberg anuncia l'aixecament del bloqueig dels mitjans australians que va començar per sorpresa dijous passat

Facebook tornarà a publicar notícies de mitjans australians "en els pròxims dies" després d'haver arribat a un acord amb el govern d'Austràlia anunciat aquesta matinada.

En un comunicat, el director general d'aquesta xarxa social per a Austràlia i Nova Zelanda, William Easton, es mostra satisfet que "el govern australià hagi acceptat diversos canvis i garanties que atenen les nostres preocupacions bàsiques" sobre els acords comercials amb editors de notícies.

Un acord, afegeix el comunicat, que permetrà "impulsar la nostra inversió en periodisme d'interès públic i restaurar les notícies a Facebook per als australians en els pròxims dies".

 

Un mòbil amb el logo de Facebook sobre diaris australians (Reuters)


Dijous passat, unilateralment i per sorpresa, Facebook va bloquejar els mitjans australians. Va ser la resposta de la xarxa social creada i dirigida per Mark Zuckerberg a l'aprovació inicial, a la Cambra de Representants del Parlament australià, del projecte de llei que vol obligar els gegants d'internet, Facebook i Google, a arribar a acords amb els mitjans de comunicació per remunerar-los per publicar-ne continguts.

La llei, anomenada Codi de Negociació de Mitjans Informatius i Plataformes Digitals, està promoguda pel govern australià.

Ara, després d'haver mantingut converses amb Zuckerberg, des del govern australià, el número dos i ministre del Tresor, Josh Frydenberg, ha declarat que "Facebook torna a ser amiga d'Austràlia, i les notícies australianes seran restaurades a la plataforma de Facebook".

 

Logo en 3D de Facebook davant la bandera australiana (Reuters/Dado Ruvic)


"Facebook i Google no han amagat el fet que saben que els ulls del món estan posats a Austràlia, i que és per això que han buscat un codi viable", ha afegit.

Aquest "codi viable" per relacionar-se amb els mitjans informatius, passaria per quatre esmenes a la proposta de llei elaborada pel govern australià, que modifiquen, entre altres punts, el procediment de mediació obligatòria quan no hi hagi acord entre Facebook i un mitjà.

Una altra esmena vol promoure l'assoliment d'acords entre Facebook i mitjans informatius més petits, regionals i locals, i no només amb els gegants mediàtics com les empreses del magnat Rupert Murdoch, amo de News Corp, que algunes veus situen en l'origen del projecte de llei inicial.

ARXIVAT A:
Xarxes socials FacebookGoogle
Anar al contingut