Facebook no elimina un vídeo ple de "fake news" on surt Mark Zuckerberg
Facebook no elimina un vídeo ple de "fake news" on surt Mark Zuckerberg

Facebook no elimina un vídeo ple de "fake news" on surt Mark Zuckerberg

Instagram, propietat de Facebook, permet que un vídeo ple de "fake news" sobre Zuckerberg continuï penjat

RedaccióActualitzat

Instagram no té intenció de censurar el vídeo fals de Mark Zuckerberg, manipulat amb intel·ligència artificial. Un portaveu de la plataforma, propietat de Facebook, ha assegurat que tractaran el contingut "de la mateixa manera" que tracten tota la desinformació, però no donaran un tracte diferencial a Zuckerberg.

"Si terceres persones el marquen com a fals, el filtrarem de les plataformes de recomanació d'Instagram com Explore o les pàgines d'etiquetes."

En el vídeo, Zuckerberg fa una teòrica descripció de la seva figura i explica quin és el seu paper en relació amb el control de dades dels usuaris que forma part de la plataforma:

"Imagina't això per un moment: un home, amb el control total de dades robades de milers de milions de persones, tots els seus secrets, les seves vides, els seus futurs. Tot això li dec a Specre. Spectre m'ha mostrat que el que controla les dades controla el futur."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Posters (@bill_posters_uk) on

 

El vídeo és una creació de l'empresa israeliana Canny AI, en concret dels artistes Bill Posters i Danil Howe. Suposadament, els dos autors han creat el vídeo en el context d'un projecte artístic anomenat Spectrum, que té intenció d'exhibir l'obra en el festival de cinema documental britànic Sheffield Doc/Fest.

Juntament amb el de Zuckerberg, també han presentat vídeos d'aquest tipus del president dels Estats Units, Donald Trump, de l'actor Morgan Freeman o de l'artista sèrbia Marina Abramovic.

La CBSN denuncia el contingut del vídeo

En el vídeo fals els autors van utilitzar el grafisme de la CBS News, i l'empresa ha demanat que es retiri perquè "no estan autoritzats a utilitzar la marca CBS". A més, defensen que tenen "un compromís amb el periodisme de qualitat" i que aquest tipus de publicitat "podria crear confusió entre els consumidors de la marca".

Instagram no ha tardat a respondre, explicant que "el vídeo està subjecte als procediments estàndards" que tracten aquest tipus de contingut.

"Ens prenem seriosament els drets de propietat intel·lectual i ja ens hem posat en contacte amb la CBS per resoldre aquest tema."

La versió real del vídeo es va emetre a la CBSN el setembre del 2017. En el discurs, Zuckerberg parlava de l'estratègia de la companyia a l'hora de tractar els continguts electorals.

Els "deepfake"

D'aquests vídeos manipulats, se'n diuen "deepfakes" per les tècniques d'intel·ligència artificial que s'utilitzen per desenvolupar-los amb resultats extremadament realistes.

 

 

El mes passat, Facebook no va voler eliminar de la seva plataforma un d'aquests vídeos on sortia la presidenta de la Càmbra Baixa dels Estats Units, Nancy Pelosi.

Pelosi va explicar en una emissora californiana que "el fet de no eliminar un contingut que saben que és fals demostra que Facebook estava disposat a facilitar la ingerència russa" en les eleccions a la Casa Blanca que va guanyar Trump el 2016.

Facebook, en el punt de mira

La xarxa social Facebook ha viscut els últims anys immersa en escàndols de privacitat i de propagació d'informació falsa. Un dels casos amb més ressò és el de Cambridge Analytica, la consultoria que hauria fet servir dades de 87 milions de persones per ajudar Donald Trump a ser president dels Estats Units i per assegurar la victòria del Brexit al Regne Unit.

 

 

El cas, fins i tot, va forçar Mark Zuckerberg a comparèixer davant del Congrés d'Estats Units i l'Eurocambra, on va admetre que no van "fer prou" per evitar que les dades personals arribessin a mans de tercers.

ARXIVAT A:
FacebookInstagramXarxes socials Notícies falses
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut