Mark Zuckerberg durant la compareixença al Senat dels Estats Units (Reuters)
Mark Zuckerberg durant la compareixença al Senat dels Estats Units (Reuters)
Washington

Zuckerberg admet errors de Facebook davant el Senat dels EUA: "No vam fer prou"

El fundador de la companyia compareix pel cas de la filtració de dades

RedaccióActualitzat

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, ha entonat el "mea culpa" pel cas de la filtració massiva de dades d'usuaris en una compareixença al Congrés dels Estats Units. La seva intervenció, inèdita, ha aixecat molta expectació.

La consultora Cambridge Analytica va accedir a les dades de fins a 87 milions d'usuaris, que s'haurien fet servir per afavorir la campanya electoral de Donald Trump per arribar a la Casa Blanca i per assegurar la victòria del Brexit al Regne Unit.

Zuckerberg ha admès que no van "fer prou" per evitar que les dades personals arribessin a mans de tercers:

"Queda clar ara que no vam fer prou per evitar que aquestes eines es fessin servir també per perjudicar. I això inclou les notícies falses, interferències de l'exterior en les eleccions i el discurs d'odi, així com els desenvolupadors i la privacitat de dades. No vam tenir una visió prou àmplia de la nostra responsabilitat, i això va ser un gran error. Va ser una errada meva i ho lamento. Jo vaig començar Facebook, el dirigeixo i soc responsable del que hi passa."


Zuckerberg, de 33 anys, ha comparegut davant del Congrés nord-americà per donar explicacions a les comissions de Justícia i Comerç. Primer ha respost les preguntes al Senat i, aquest dimecres, testificarà a la Cambra de Representants. El rerefons de la intervenció és la transferència de dades personals a d'altres empreses i la proliferació de notícies falses a la xarxa social que va fundar quan estudiava a Harvard.

El fundador de Facebook ha defensat les bondats de l'aplicació, amb fites com el moviment #metoo contra l'assetjament sexual. Segons ha afirmat, Facebook va néixer amb un plantejament "idealista i optimista" a l'hora de "connectar" la gent, però que no ha pogut protegir aquesta missió.

Com ja va fer en la primera resposta a l'escàndol, Zuckerberg ha admès errors, com ara que es van refiar que Cambridge Analytica havia esborrat les dades que va comprar al creador d'un test de personalitat per a Facebook. Per això ha anunciat restriccions als desenvolupadors, per garantir la privacitat de les dades:

"Investigarem desenes de milers d'aplicacions i farem auditories, si hi trobem activitat sospitosa. Si fan res inadequat, les vetarem de Facebook i n'avisarem els afectats."

Un formulari de Facebook permet a l'usuari preguntar si Cambridge Analytica va tenir accés a les seves dades.

Zuckerberg ha afirmat que no té informació específica que aquesta empresa hagi guardat la informació dels usuaris a Rússia, però s'ha compromès a investigar-ho "a fons".

Interferència russa

El directiu de Facebook ha estat taxatiu a l'hora d'afirmar que a Facebook "no es pot tenir un perfil fals". I ha reconegut que no van saber detectar a temps les ingerències externes -bots russos- en la campanya electoral nord-americana del 2016:

"Una de les coses que més lamento és que van arribar tard a identificar les operacions de les agències russes. Esperàvem més ciberatacs tradicionals, ens va costar identificar noves operacions. Les vam detectar al voltant de les eleccions del 2016."

Zuckerberg ha assegurat que, amb la tecnologia d'intel·ligència artificial, han evitat que es repetís la situació a eleccions com les de França, Alemanya o el Brasil.

També ha explicat que Facebook està treballant amb el fiscal especial del cas Russiagate, Robert Mueller, però sense entrar en detalls, per la confidencialitat de les investigacions.

Segons ha dit, a finals d'any tindran 20.000 persones treballant en la seguretat i la revisió de contingut de Facebook. Zuckerberg ha admès que afinar en els continguts que inciten a l'odi és una feina complexa, perquè hi ha "matisos lingüístics".

Gratuït per sempre?

Preguntat pel model de negoci, que inclou la publicitat a partir del perfil de l'usuari, el creador de Facebook ha assegurat que "sempre hi haurà una versió gratuïta" de la plataforma. D'aquesta manera ha obert la porta a una versió de pagament sense publicitat, tot i que, ara mateix, aquesta opció "no està disponible".

Zuckerberg ha dit que "no li sembla" que Facebook sigui un monopoli. I respecte de la política de privacitat, ha defensat que els usuaris no es llegeixen un text legal llarg i ha apostat per un document més simple, per facilitar que se'l mirin.

Finalment, Zuckerberg s'ha acomiadat dels senadors després de gairebé cinc hores d'interrogatori.

 

 

Protesta a l'esplanada del Capitoli

A l'exterior del Capitoli, la plataforma Avaaz ha col·locat desenes de figures de cartró del líder de Facebook per reclamar que "arregli" la companyia.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
FacebookXarxes socials
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut