Exalumnes de La Salle Montcada denuncien abusos de Jesús Linares, acusat també a Premià

Els signants de la carta denuncien que el col·legi no va prendre mesures contra el professor i germà de la congregació, que ara té noranta anys

Redacció / AgènciesActualitzat

Un grup d'exalumnes de l'escola de La Salle a Montcada i Reixac han denunciat assetjament i abusos sexuals del professor i germà del centre Jesús Linares, que té 90 anys i viu en una residència de La Salle a Cambrils.

En una carta pública, recriminen al col·legi que no prengués mesures en rebre informació dels fets i "permetés que l'agressor seguís exercint la docència". Lamenten també "el silenci de tots aquests anys" per part del centre escolar, que consideren que els "fa còmplices":

"No entenem que una institució que rep una informació tan greu sobre un dels seus mestres no prengui mesures amb l'objectiu de protegir i defensar les seves víctimes, i permeti que un agressor segueixi exercint la docència, posant en risc la integritat física i emocional de més menors."

Així mateix, reconeixen sentir-se "tristos, remoguts i confosos" i afirmen que escriuen la carta "després del xoc inicial per la magnitud d'allò relatat en els últims dies", en referència a l'assetjament i als abusos sexuals presumptament comesos pel professor i germà Jesús Linares quan exercia a La Salle Montcada i a La Salle Premià i que han estat denunciats públicament per diversos exalumnes.

Linares va exercir com a professor a La Salle Montcada entre els anys 1986 i 2003 procedent de La Salle Premià, centre educatiu al qual va tornar després del seu pas per Montcada.


Exestudiants de BUP

Els autors del comunicat diuen que pertanyen majoritàriament a la promoció que entre els anys 1995 i 1997 va estudiar els tres cursos de BUP, que llavors tenien entre 14 i 16 anys i que van ser alumnes del el germà Jesús Linares.

Escriure la carta, segons els exalumnes, ha estat fruit, després dels moments inicials, de "la reflexió i la presa de consciència que els comportaments invasius i intolerables que vam patir sent alumnes són tan sols la punta d'un iceberg enorme i terrible".

El text l'ha compartit a Instagram l'actriu Núria Gago, en una publicació que ja recull altres testimonis del que va passar en aquell col·legi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nuria Gago (@nurigago)


Els afectats afirmen també que escriuen aquestes línies per "abraçar i acompanyar el dolorosíssim testimoni d'Alejandro Palomas i el de qualsevol alumne, que havent-se sentit preparat, o no, per compartir la seva experiència, se senti vulnerat pel comportament d'aquest docent".

L'escriptor Alejandro Palomas va ser el primer a denunciar violacions i abusos sexuals per part del religiós. Divendres passat, l'agència de notícies EFE va donar veu al testimoni de l'exalumna Sandra D., que va ser víctima d'assetjament sexual per part de Linares el curs 1987-88, mentre estudiava primer de BUP al centre de Montcada.

Almenys dues víctimes han denunciat que el germà les sotmetia a llargues tutories on les intimidava, les assetjava sexualment i les manipulava psicològicament, fins al punt que una de les denunciants va anar, amb els seus pares, a exposar la situació a la direcció de l'escola, que es va limitar a canviar-la de classe i a dir que tot havia estat un malentès.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha condemnat els fets i ha ofert el seu suport a les víctimes.

ARXIVAT A:
Assetjament escolarAssetjament sexual Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut