Ventalló

Estabilitzat l'incendi que ha cremat més de 1.000 hectàrees de l'Alt i el Baix Empordà i ha obligat a evacuar més de 500 veïns

Les tasques d'extinció de l'incendi de Ventelló arriben a bon port i els bombers ja han aconseguit estabilitzar les flames en un perímetre que ha arrasat poc més de 1.000 hectàrees entre l'Alt i el Baix Empordà. La feina, però, no ha acabat i els efectius continuaran a la zona fins a donar per controlat un foc l'origen del qual s'investiga si són els petards llançats per uns nens. A més, les més de 500 persones desallotjades han pogut tornar a casa seva. Aquest és el tercer incendi a la zona de l'Empordà des de dijous i, fins ara, el més greu. La forta tramuntana que bufa i la baixa humitat creen les condicions meteorològiques idònies perquè qualsevol guspira esdevingui un perill.

Actualitzat

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat, vint hores després que es declarés, l'incendi que crema a cavall de l'Alt i el Baix Empordà i, segons com vagin les coses, demà a la nit o demà passat es podrà donar per controlat. S'han cremat més de 1.000 hectàrees -1.011 concretament-, bàsicament dels termes de Viladamat, la Tallada d'Empordà i Garrigoles. Molta superfície cremada és de massa forestal, però també n'hi ha de conreus i de matoll.

La força de la tramuntana, que ha bufat a més de 50 quilòmetres per hora, i la baixa humitat de la massa forestal acumulada han contribuït al fet que es trigués a acotar el foc, en l'extinció del qual hi participen 73 mitjans terrestres i 21 d'aeris.

A conseqüència del foc, s'han desallotjat 540 persones de localitats com Albons, Garrigoles, la Tallada d'Empordà, Tor, Viladamat, Palauborrell i Bellcaire d'Empordà, que han estat traslladades al centre social de Viladamat i al poliesportiu de l'Escala. També han estat evacuats els veïns de diverses masies de la zona afectada. Al llarg del dia, però, tots els desallotjats han pogut tornar als seus habitatges.

La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha explicat que s'està investigant el punt on va iniciar-se el foc, a uns quilòmetres de la carretera GI-623, i que no sembla que hagi estat de "generació espontània". Segons alguns veïns, a la zona on va començar uns joves manipulaven material pirotècnic.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, també s'ha traslladat a l'ajuntament de Ventalló, des d'on es dirigeixen les tasques d'extinció, i a l'Escala per expressar el seu suport a alguns dels afectats.

L'alarma baixa a Cistella i Sant Climent

A l'Alt Empordà, l'incendi que sí que ja ha estat estabilitzat és el que ahir va cremar 260 hectàrees als termes municipals de Cistella i Terrades. Durant tot el dia, els bombers han continuat remullant la zona per evitar que la tramuntana fes revifar el foc. Un cop extingit l'incendi, ara els esforços se centren a conèixer-ne les causes. Alguns indicis apunten que el va provocar una punta de cigarret mal apagada.

L'altre incendi que cremava a l'Alt Empordà des de dijous, en aquest cas a Sant Climent Sescebes, ha estat controlat durant la nit. El balanç final és de 270 hectàrees cremades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut