Barcelona

Rufián als presos d'ERC: "Heu guanyat els vostres carcellers"

El partit de Junqueras guanya per primera vegada a Catalunya i Aragonès diu a Sánchez que "és l'hora d'obrir un diàleg" per fer un referèndum

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana de Catalunya ha guanyat les eleccions generals del 28A a Catalunya de manera clara. Amb els resultats pràcticament definitius, aconsegueix 15 diputats.

Al Senat, i amb el recompte gairebé definitiu, el partit encapçalat per Oriol Junqueras aconsegueix 11 escons, un més que el 2016, i continuarà sent la tercera força en aquesta cambra, darrere del PSOE i el PP i davant del PNB.

 

Rufián: "Heu guanyat els vostres carcellers"

No ha estat fins a dos quarts de 12, quan ja estaven escrutats més del 95% dels vots, que el número 2 de la llista per Barcelona, Gabriel Rufián, ha pujat a l'estrada per celebrar els resultats.

Rufián ha recordat els presos i membres del seu partit a l'estranger:

"Oriol, Raül, Marta, Dolors, Carme, Meritxell, enhorabona perquè heu guanyat aquestes generals als vostres carcellers. Que arribi a Soto del Real i a Alcalá-Meco. Enhorabona."

 

"No accepteu cap lliçó de ningú"

Rufián ha fet un repàs del passat més remot i també del més recent del partit, i ha apel·lat a l'orgull dels seus membres:

"Un partit amb 88 anys d'història impol·luta, amb un president afusellat pel feixisme, amb un president empresonat per defensar la independència d'aquest país, amb una secretària general a l'exili per defensar la independència, amb un centenar de càrrecs declarant davant de Torquemada Marchena, avui més que mai no accepteu cap lliçó de ningú, ni de republicanisme, ni d'independentisme, ni d'esquerres, perquè sou ERC i heu guanyat."


Rufián ha aprofitat la seva intervenció per demanar "un aplaudiment immens" per Joan Tardà, que deixa de ser diputat a Madrid, i de qui el número 2 de la llista per Barcelona ha dit que són "més hereus que mai".

 

Rovira: "Perseverança, fermesa i raó"

Després de Rufián ha intervingut des de Suïssa per videoconferència la secretària general del partit, Marta Rovira, que ha assegurat que el 28A "han perdut" l'"amenaça" i la "por":

"Això anava de perseverança, de fermesa i de força de la raó, o bé d'amenaça, d'autocensura i de por, i hem decidit que això va de perseverança i de fermesa, va de força de la raó, fins al final."


"L'independentisme creix quan explora els seus entorns"

Segons Rovira, els resultats han legitimat el projecte independentista d'ERC "per construir una república on tothom hi pugui viure", i que són "un mandat democràtic" que queda "a sobre de la taula".

També ha assegurat que l'independentisme ha crescut:

"L'independentisme creix quan explora els seus entorns, les seves fronteres, quan busca sumar en la diversitat, perquè som representants d'un projecte clarament plural, transversal i divers, i això ens enriqueix i ens fa més forts."

 

Aragonès a Sánchez: "És l'hora d'obrir un diàleg"

Per la seva banda, el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha aprofitat per enviar un missatge al PSOE:

"Pedro Sánchez ha guanyat a Espanya, però Oriol Junqueras ha guanyat a Catalunya, i per tant, ara és l'hora d'obrir un diàleg, una negociació per una sortida política a un conflicte polític. I l'única, l'única sortida política és votar, votar, i votar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya."

 

ERC ha seguit aquests bons resultats des de l'Estació del Nord de Barcelona, on ha establert la seu electoral.

 

Al principi de la nit electoral, Marta Vilalta, vicesecretària de l'executiva d'ERC, ha destacat la peculiar situació en què ha afrontat el seu partit aquestes eleccions:

"No ens fan por ni la repressió ni les amenaces del feixisme, els catalans i les catalanes estimem les urnes, estimem la democràcia i ho hem tornat a demostrar. Com sempre diem des d'ERC: som independentistes, som republicans, però per sobre de tot, som demòcrates i forgem les nostres victòries a les urnes, i ho tornarem a fer."

ARXIVAT A:
Eleccions 28AERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut