Espies i tràfic d'adolescents a Estat Islàmic: gir sorprenent en el cas de Shamina Begum
Imatge de Shamima Begum

Espies i tràfic d'adolescents a Estat Islàmic: gir sorprenent en el cas de Shamina Begum

La intel·ligència canadenca seria al darrere del viatge que van fer Shamima i dues adolescents més a Síria des de Londres i, a més, el govern britànic hauria encobert l'operació

RedaccióActualitzat

El cas de Shamima Begum podria amagar una trama preocupant d'espies occidentals que traficaven amb persones. El nom d'aquesta ciutadana britànica que va viatjar a Síria per unir-se a Estat Islàmic va saltar a la fama l'any 2019 arran de la polèmica de si podia tornar o no al Regne Unit.


La polèmica del retorn de Shamima Begum al Regne Unit

Shamima Begum va marxar cap a Síria l'any 2015, quan tenia 15 anys, per casar-se amb un integrant d'Estat Islàmic i integrar-se en aquesta organització. Quatre anys després, va demanar al Regne Unit que la deixessin tornar al país, juntament amb el seu tercer fill. Volia evitar que aquest morís de desnutrició, com els va passar les altres dues criatures que va tenir abans.

Begum assegura que no representa cap perill per al seu país. La polèmica en el seu cas, però, venia pel fet que Begum va dir que l'atemptat del 22 de maig del 2017 al Manchester Arena al final d'un concert d'Ariana Grande --on van morir 22 persones-- era una represàlia pels atacs contra Estat Islàmic.

L'explicació va causar la indignació de nombrosos britànics i alguns mitjans, com el diari sensacionalista The Sun, que, fins i tot, es preguntava en portada si Begum feia broma quan demanava que l'entenguessin. 

Portada del diari The Sun de 2019 on apareix Shamima Begum (CCMA)


Però i ara què canvia? El Canadà entra a l'equació

Se sospitava que part del seu viatge des del Regne Unit fins a Síria amb dues amigues seves estava organitzat. Però organitzat --i aquí el gir de guió-- per Mohammed al-Rashed, un agent canadenc que les hauria reclutat per a Estat Islàmic.

La història no acabaria aquí: el Regne Unit hauria encobert la intel·ligència del Canadà.

Shamima Begum i dues amigues de camí a Síria l'any 2015

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha defensat que el terrorisme "exigeix" que els serveis d'intel·ligència "puguin ser flexibles i creatius en els seus mètodes", però ja ha anunciat una investigació:

"Sé que hi ha preguntes sobre certs incidents o operacions del passat i garantim que en farem seguiment i una supervisió adequada. Els nostres serveis d'intel·ligència estan subjectes a normes rigoroses que s'han de complir. Cada pas del camí ha d'estar lligat a estrictes normes." 

Shamima Begum insistia des del principi que Al-Rashed les havia ajudat durant tot el viatge, però sorprenentment cap autoritat estirava el fil. Tampoc avançaven les investigacions sobre com tres estudiants de Londres acabaven al Califat. El Regne Unit preferia demonitzar-la.

A l'anomenada "nòvia britànica d'Estat Islàmic" li van retirar la ciutadania, en una situació que, arran d'aquestes informacions, podria alterar-se.

Si es confirma que va ser víctima de tràfic de persones, tindria més fàcil abandonar el camp de detenció al Kurdistan sirià on està atrapada.

Per això la defensa de Begum --i cada cop més veus-- exigeixen respostes sobre un presumpte tràfic d'adolescents com a potencials actius d'intel·ligència.

Imatge del camp d'Al-Hol, al Kurdistan sirià
ARXIVAT A:
Estat IslàmicJihadisme Regne UnitCanadà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut