Dones europees que es van unir a Estat Islàmic ara volen tornar a casa amb els fills

Debat al Regne Unit i França sobre el possible retorn de tres ciutadanes que van marxar a Síria
Dones europees que es van unir a Estat Islàmic ara volen tornar a casa amb els fills

Dones europees que es van unir a Estat Islàmic ara volen tornar a casa amb els fills

Debat al Regne Unit i França sobre el possible retorn de tres ciutadanes que van marxar a Síria
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estat Islàmic
Dones europees que es van unir a Estat Islàmic, ara volen tornar a casa amb els fills

Primer pla de la Chloe, ciutadana francesa que es va unir a Estat Islàmic i vol tornar a casa amb els fills

Debat obert, a França i al Regne Unit, arran de la possibilitat que tornin a casa dones que fa un temps van marxar a Síria per unir-se a Estat Islàmic.

Ara s'han sabut tres casos, de dues ciutadanes franceses i una de britànica, localitzades en camps de refugiats al Pròxim Orient.

La ciutadana britànica es diu Shamima Begum i té 19 anys. Va marxar quan en tenia quinze, per casar-se amb un integrant d'Estat Islàmic i integrar-se en aquesta organització.

 

Shamima Begum vista per una càmera de seguretat quan va marxar de Londres el 2015

 

Quatre anys després ha tingut un tercer fill en un camp de refugiats i vol que la deixin tornar al Regne Unit per evitar que mori de desnutrició, com els va passar als altres dos que va tenir abans.

En declaracions a la televisió britànica Sky News, Begum assegura que no representa cap perill per al seu país.

"Mai he fet propaganda. Mai he animat la gent a venir a Síria. No tenen proves que hagi fet res que sigui perillós."


La polèmica, en el seu cas, però, ve pel fet que Begum va dir que l'atemptat del 22 de maig de 2017 al Manchester Arena al final d'un concert d'Ariana Grande -on van morir 22 persones- era una represàlia pels atacs contra Estat Islàmic.

Aquesta explicació ha causat la indignació de nombrosos britànics, i el diari sensacionalista The Sun, fins i tot, s'ha preguntat en portada si Begum fa broma quan demana que l'entenguin.

 

El diari The Sun s'ha preguntat si Samima Begum fa broma quan demana als britànics que l'entenguin

 

Ella, que inicialment no s'havia mostrat penedida dels seus actes, ha acabat demanant perdó pels seus actes i ha assegurat que té voluntat de "rehabilitar-se".

Des del govern britànic, el ministre de l'Interior, Sajid Javid, ha assegurat en el Parlament, on ha comparegut a petició de diversos diputats, que, dins dels límits de la llei, mirarà d'evitar el retorn de ciutadans que van marxar a Síria.

En aquest sentit, Javid ha explicat que ja han retirat la nacionalitat "a unes cent persones", suposats jihadistes que tenien la doble nacionalitat.

 

Shamima Begum, al centre, entrevistada per la televisió britànica Sky News

 

En el cas de Begum, però, no poden fer-ho, perquè només té la nacionalitat britànica, i la llei internacional no permet deixar ningú sense estat.

En declaracions a TV3, Emily Winterbotham, investigadora del Royal United Services Institute, ha confirmat que el govern britànic ho té difícil per impedir el retorn de Begum.

"Tècnicament continua sent una ciutadana britànica. De manera que, si pot trobar els recursos per tornar, no crec que hi hagi els mecanismes legals per impedir-ho."

 

Emily Winterbotham, investigadora del Royal United Services Institute

 

Javid ja ha avançat que estudien mesures com prohibir-li l'entrada de manera temporal.

A més, ha assegurat que si ciutadans com Samina Begun tornen al Regne Unit, seran "qüestionats, investigats i potencialment acusats".

"Han demostrat que odien el nostre país i els valors que defensem. Si aquestes persones aconsegueixen tornar, seran interrogades, investigades i possiblement portades a judici."


Ara per ara, es calcula que ja han tornat al Regne Unit un 40 per cent de les 900 persones que havien marxat cap a Síria i l'Iraq per unir-se a Estat Islàmic.

Bona part no han estat considerades un risc per a la seguretat, mentre d'altres segueixen programes de desradicalització, una mesura que algunes veus creuen que pot ser la millor per desincentivar la voluntat de retornar d'altres persones.


La Cheima i la Chloe volen tornar a França

A França són notícia els casos de dues dones, la Cheima i la Chloe. Totes dues van marxar per viure al califat d'Estat Islàmic.

La Cheima té 30 anys. La Chloe en té 29 i és de Lió.

Ara, després d'haver fugit del califat, totes dues són en el camp de refugiats d'al-Haul, al Kurdistan, al nord de Síria, i volen tornar a casa per poder-hi criar els seus fills lluny de l'horror de la guerra i d'un país devastat.

 

La Cheima i la Chloe, ciutadanes franceses que volen retornar a casa, entrevistades per l'agència France Presse

 

Critiquen la duresa de la vida al califat i la crueltat dels seus dirigents, que asseguren que tenien de tot, mentre la població passava gana.

No volen donar detalls de la seva identitat, per protegir les seves famílies a França, on són conscients que no els serà fàcil retornar.

La Chloe entén que compatriotes seus no ho vegin clar.

"Entenc per què tenen reserves, temors; entenc que, per una banda, és normal. Però som persones normals que vivim normalment. No som animals! Sobretot nosaltres, les dones, les dones i els nens, i també alguns homes. Us puc dir que hi havia persones que només eren tècnics, doctors... No hi havia només combatents."

 

La Cheima i la Chloe, ciutadanes franceses que volen retornar a casa, en el camp de refugiats d'al-Haul, a Síria

 

La Cheima, que no perd l'esperança de tornar a França, fins i tot està disposada a anar a la presó.

"Francament, espero retornar al meu país i no fer passar més això als meus infants. És dur, per ells. Quan es tenen nens és molt difícil veure'ls tot el dia 'mama, tinc gana; mama, tinc gana'. Tinc un nen de 7 anys que, mentalment, això l'ha reduït una mica."

"Vam anar a un país que estava en guerra, on França ens va combatre. Que quan retorni vagi a la presó per això, no diré que sigui injust, ho trobo del tot normal. Però depèn de quants anys em donin, perquè nosaltres només hem volgut venir [a Síria] per viure el nostre islam, no hem fet res més."


En aquest sentit, la Chloe, que va perdre dos dels seus quatre fills en un bombardeig, demana que se'ls faci un judici just, cas per cas, i que no s'obri una causa general.

"Si som repatriats, caldria jutjar-nos cas per cas, no assimilar-nos a un grup. Cadascú té la seva història, cadascú la seva vivència, cadascú les seves raons per haver vingut aquí [al califat]. Hi ha persones que hi estan a favor, i persones que hi estan en contra. Que siguin jutjades cas per cas."


La Chloe, de tota manera, és pessimista sobre la possibilitat de poder viure amb els seus fills.

"A França sé molt bé que no ens deixaran viure lliurement. Ens trauran els nostres nens per col·locar-los en famílies d'acollida i els separaran els uns dels altres. I creixeran contraris a l'educació que volem donar-los."

 

 

Segons l'agència policial europea Europol, ja han retornat als seus països d'origen uns 1.500 ciutadans europeus -majoritàriament del Regne Unit, França, Alemanya i Bèlgica- dels 5.000 que van marxar a lluitar a Síria i l'Iraq.

ARXIVAT A:
Estat Islàmic