Imatge del rescat dels Bombers de dues persones a la canal Baridana, Alt Urgell
Imatge del rescat dels Bombers de dues persones a la canal Baridana, Alt Urgell

Espectacular rescat de muntanya a dos excursionistes a la canal Baridana

Els GRAE dels Bombers han traslladat en helicòpter dues persones que no podien seguir la ruta per la presència de gel i neu

Els Bombers de la Generalitat han rescatat dos excursionistes a Josa i Tuixén, a l'Alt Urgell, que estaven fent una ruta per la canal Baridana. Han rebut l'avís a les 17.52 perquè no podien baixar de la muntanya per la presència de gel i neu.

Un helicòpter del Grup d'Actuacions Especials, el GRAE, els ha localitzat, ha fet el guiatge i els ha traslladat fins al pàrquing on tenien el cotxe. Els Bombers han compartit una imatge de l'espectacular moment del rescat a les xarxes socials.

No és l'únic rescat de muntanya que han hagut d'atendre els Bombers aquest cap de setmana. A Sant Feliu de Llobregat, al Baix Llobregat, s'ha activat una dotació per extreure un ciclista que havia caigut dins el Parc Natural de Collserola, prop de la BV-1468. Un cop traslladat amb helicòpter, se n'ha fet càrrec el Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM.

Tres dotacions terrestres i una d'aèria han rescatat una altra persona que s'havia accidentat a Tivenys, al Baix Ebre, mentre feia una ruta en una zona de muntanya.

 

Els rescats de muntanya s'han multiplicat per 5

Els rescats de muntanya s'han intensificat els últims anys, sobretot després de la pandèmia, coincidint amb un increment notable d'afluència d'excursionistes als parcs naturals.

Els Bombers de la Generalitat registren i analitzen les dades des de l'any 2000. Aquell any es van fer 234 rescats de muntanya, una xifra que va començar a doblar-se a partir del 2011, quan se'n van registrar 515, i va créixer fins a arribar als 1.221 l'any 2022.

Això vol dir que els rescats de muntanya s'han multiplicat per 5 en 22 anys.

La majoria dels rescats de muntanya que fan els bombers són per socórrer persones que es desorienten, que es perden o que arriben a l'esgotament físic perquè no estan prou preparats. També hi ha caigudes, fractures i esquinços de turmell.

ARXIVAT A:
Bombers
Anar al contingut