Barcelona

Es reprèn amb normalitat el servei d'autobusos de Barcelona l'endemà de desconvocar-se la vaga indefinida

Els autobusos ja circulen amb total normalitat pels carrers de Barcelona l'endemà que es desconvoqués la vaga indefinida. Després d'haver arribat a un preacord per avançar les negociacions del conveni, en què TMB donava el vistiplau als dos dies fixos de festa setmanals i a una reducció del temps de treball sense rebaixes de sou, faltava un últim escull: la demanda dels treballadors perquè TMB deixés sense efecte els 54 expedients sancionadors que havia obert durant les mobilitzacions. I és que els conductors havien condicionat la fi de la vaga a aquesta condició. A última hora, TMB es va comprometre a fer-ho. El conflicte entre empresa i conductors ha durat cinc mesos i 18 jornades de vaga.

Actualitzat

Els autobusos ja tornen a circular per Barcelona després de l'últim dia de vaga. Aquest dimecres, doncs, els conductors han pogut tornar a treballar amb normalitat mentre que els expedientats s'incorporaran al lloc de treball dijous.

A última hora d'aquest dimarts es va desbloquejar "in extremis" la situació que s'havia creat entre l'empresa i els treballadors, després que tothom donés per acabada la vaga. Al migdia, l'assemblea de conductors va votar per posar fi a l'aturada, però amb la condició que Transports Metropolitans de Barcelona retirés els 54 expedients sancionadors que havia obert als treballadors durant les mobilitzacions. 

A partir d'aquest dimecres, 24 expedients tramitats queden sense efecte i els 30 restants ja s'han anul·lat. Els treballadors donaven per fet, en el moment de tancar l'acord, que l'empresa no faria constar les sancions als seus expedients. Tanmateix, des de TMB no ho veuen així i han informat que els expedients en tràmit "quedaran paralitzats", mentre que els que ja estan tramitats mantindran les sancions imposades. L'empresa també tirarà endavant els procediments penals oberts contra els vaguistes per danys o agressions durant els serveis mínims. Entre els expedientats hi ha bona part dels membres del comitè d'empresa, que han avisat que es reserven l'opció d'obrir una via judicial perquè TMB els compensi econòmicament per les sancions imposades.

La CGT i Actub, a més, mantenen per aquest dimecres una manifestació pel centre de Barcelona, que ja no serà per reclamar millores, sinó per agrair l'esforç dels vaguistes i el suport que han rebut de diverses entitats i col·lectius.

Sigui com sigui, a començaments de maig, els representants dels treballadors i l'empresa començaran a negociar el conveni col·lectiu, que inclourà els dos dies de descans setmanal i una reducció del temps de treball.

Anar al contingut