Denúncia contra la societat patriarcal en la manifestació del 8M a Madrid
La polèmica del col·legi major de Madrid ha coincidit amb l'entrada amb vigor de la llei del "només sí és sí"

Es dispara un 70% el nombre de menors denunciats per violència masclista

Després de la reculada del 2020, l'any passat el nombre de dones víctimes de violència masclista va créixer un 3,2%, segons l'INE

Irene Vaqué ReigActualitzat

Les denúncies per violència masclista contra nois menors d'edat es van disparar l'any passat a tot l'Estat. Se'n van registrar 123, davant les 72 de l'any anterior, cosa que representa un 70,8% més que el 2020, segons les dades que ha recollit l'informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre violència domèstica i violència de gènere 2021. 

El segon increment més alt es va donar en el grup de 18 i 19 anys, amb un 15,7%. En total, en aquesta edat es van registrar 524 denúncies.

També és en la franja d'adolescents on creix més el nombre de víctimes. N'hi va haver un 28,6% més (de les 514 del 2020 a les 661 de l'any passat). És un increment molt per sobre dels altres grups d'edat.

El segon grup en què va pujar més la xifra de víctimes va ser el de 18 a 19 anys, amb una variació del 8%.

L'edat mitjana de les víctimes va ser de 36,9 anys. De fet, El 47,5% del total tenien entre 30 i 44 anys.

Pel que fa als agressors, la gran majoria (un 48,2%) tenien entre 30 i 44 anys. L'edat mitjana es va situar en 39,7 anys. 

El nombre tant de víctimes com de denunciats va baixar en els grups a partir de 65 anys.

L'estudi de l'INE comptabilitza tant els agressors com les víctimes segons el lloc de naixement. 

Repunt del 3,2% després de recular l'any passat 

El 2020 hi va haver un descens en els registres de víctimes de violència masclista, atribuït al confinament i la pandèmia. Era el primer cop en sis anys que baixaven les xifres, però la tendència es va tornar a capgirar l'any 2021. El nombre de dones víctimes va créixer un 3,2%, fins a les 30.141

El nombre d'agressors va augmentar un 3,1%. Hi va haver denúncia contra 30.047 homes, una xifra inferior a les dels anys 2018 i 2019, però superior a la del 2017. 

Per comunitats autònomes, a Andalusia (6.720), el País Valencià (4.909) i Madrid (3.624) és on es van registrar més víctimes, tot i que els increments més grans van ser a Ceuta i La Rioja, amb un 25,8 i un 21,7% més.

A Catalunya, en canvi, hi va haver una disminució, i es va passar de 2.848 víctimes registrades a 2.782, un 2,3% menys. 

La taxa més alta es va donar a La Rioja, Múrcia i Ceuta. La més baixa, al País Basc i a Catalunya. 

 

Per què hi ha més agressors menors? 

El fet que creixin les denúncies i les víctimes entre els més joves pot respondre, alhora, al fet que hi ha més sensibilització per detectar i alertar de casos, i també a un repunt de les actituds masclistes o al discurs d'odi de l'extrema dreta contra el feminisme a les xarxes. 

Rubén Sánchez, subdirector de Sensibilització i Prevenció del Departament d'Igualtat, remarca que el model "és tota la societat". "Els agressors masclistes més joves, els nois, no tenen per què haver viscut aquesta violència dins de casa, perquè el model és molt més gran", explica en aquest vídeo de fa unes setmanes per abordar els assassinats masclistes de noies joves: 


Sánchez destaca que els missatges que reben els nens, des de petits, solen estar associats a una visió de la masculinitat "amb funcions de protecció, provisió i potència, molt relacionades amb la violència, la imposició i la dominació".

El psicòleg alerta que, per revertir la tendència, cal una "prevenció estructural" per "tallar de soca-rel" el problema i observar els referents dels joves, que poden confondre control amb amor.. "Dir-li amb quines amistats s'ha de relacionar, si pot sortir o no, si ha de penjar aquesta foto a Instagram o no. Tot això és control. Socialment, s'ha d'arribar al punt que això no es pugui normalitzar", apunta. 

Com demanar ajuda en cas de violència masclista

Les dones que creguin que poden estar patint violència per part de la seva parella o exparella, tenen diversos recursos per demanar ajuda.

Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.

Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències; és gratuït; la trucada no queda registrada al mòbil, i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

Des de l'abril de 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció:

Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD)

Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE)

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Feminisme
Anar al contingut