Es dispara la venda de ventiladors i climatitzadors: "Abans en aquestes dates desmuntàvem"

Els episodis d'altes temperatures com el dels últims dies desfermen la necessitat d'invertir en mètodes per mitigar els efectes de la calor

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

"Li sembla bé? És molt còmode, té diferents marxes, gira cap a un extrem i cap a un altre... i notarà un ambient molt agradable, l'ajudarà moltíssim".

Aquesta conversa es repetirà molts cops al llarg del dia. El Xavier Agramunt és l'encarregat d'una botiga d'electrodomèstics de la cadena Calbet a Viladecans, i per experiència ja sap que, després d'una nit difícil, amb les temperatures disparades i on sembla impossible agafar el son, tindran una allau de clients demanant ventiladors o climatitzadors.

És el recurs més eficaç i ràpid per aquells que es resisteixen a posar aire condicionat o que no en tenen a totes les habitacions. Tot i que cada cop són menys, perquè aquest any, reconeixen, n'han instal·lat més que mai:

"Des de fa temps s'estan venent aparells d'aire condicionat i en el mes de maig ja vam tindre un pic de venda que no era normal, perquè normalment començaven al juny. Però, és clar, les calors són terribles. Llavors el que és l'aparell de ventilació és un producte que es ven puntualment en un moment determinat, quan fa molta calor i quan l'aire condicionat no arriba a l'habitació, a la cuina..."

Estan convençuts que, amb aquestes temperatures, acabaran l'estoc que encara tenen.

Un aparell d'aire condicionat
Un aparell d'aire condicionat (Europa Press)

A una altra gran cadena, Leroy Merlin, aquesta última onada de calor també els ha agafat per sorpresa. Pep Fernández, el cap de secció de climatització de la botiga que la cadena té a Lliçà d'Amunt, explica que fa just un dia han canviat la zona on tenien exposades totes les solucions de climatització:

"Els històrics sempre ens havien dit anteriorment que aquestes dates ja, la calor anava més cap avall, i per això desmuntàvem. Amb aquesta onada de calor d'última hora, el que hem hagut de fer és buscar altres espais per ficar els aires condicionats portàtils i els aires fixos, que és en què aquest any s'està notant una gran diferència en vendes."


I és que aquest ha estat l'any dels aires condicionats. Després de l'experiència de l'any passat, molts clients s'han preparat i han optat per aquesta opció. Aquí, les vendes s'han incrementat un 48% respecte a les dades de l'any passat.

Ara bé, això no evita que després de nits com les d'aquesta setmana es batin també rècords de vendes de climatitzadors i ventiladors, que aquests dies doblen les xifres de l'any passat.

Diversos ventiladors en una botiga
Diversos ventiladors en una botiga

És l'opció més ràpida que busquen els clients després d'una nit difícil. "No tenim aire condicionat, tenim una neta petitoneta, pobreta, que tampoc ha pogut dormir i ho hem passat malament, i bé... doncs solució ràpida", apunta Gabriel Pérez. També han vingut a buscar un ventilador el Manuel Moreno i la Concepció Gómez, a qui se'ls ha trencat el ventilador que tenien a casa i són categòrics:

"No es pot passar cap nit sense ventilador, hem vingut corrents a comprar-ne per un de nou".

Precisament als pics de demanda durant l'estiu ja hi estan acostumats a Faro Barcelona, una empresa que neix als anys 40 i que ara entre els articles de més sortida tenen els ventiladors de sostre, un producte amb una estètica renovada que està tornant a implantar-se, precisament per la poca energia que consumeix.

"D'entrada, la factura de la llum, pots reduir-la pràcticament a la meitat", assenyala Xavier Martin, conseller delegat de la companyia:

"És un producte que està plenament vigent, perquè és sostenible, confortable i perquè és alternatiu i complementari a altres tipus de climatització".

Ventiladors de sostre en una botiga de Barcelona
Ventiladors de sostre en una botiga de Barcelona

I entre les opcions per sortir del pas i per dur-les a la motxilla, hi ha també qui opta per petits ventiladors, portàtils, i que es carreguen amb un USB, el substitut tecnològic del clàssic ventall. "Aquest model l'any passat es va posar molt de moda al Japó i aquest any l'hem portat aquí i també ha tingut molt d'èxit", comenta Joaquim de Toca, director de Muji per a Espanya i Portugal.

Un altre model amb molta sortida és un ventilador petit que es connecta a l'ordinador i fa més agradable l'ambient als que teletreballen.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut