Barcelona

Es compleixen 10 anys de l'assassinat d'Ernest Lluch a mans d'ETA

El 21 de novembre de l'any 2000 un membre del "comando Barcelona" d'ETA disparava dos trets a boca de canó a un home en un pàrquing de l'avinguda de Xile, a la capital catalana. El cos d'Ernest Lluch queia a terra sense vida. Era el final d'una vida dedicada a la política i dominada, sobretot, per l'humanisme. Lluch defensava el diàleg amb els mateixos que el van assassinar. Ha passat una dècada però el seu llegat continua vigent en un moment en què el final del conflicte basc sembla més pròxim. La Generalitat prepara un acte institucional l'11 de desembre per recordar la seva figura.

Actualitzat
Diàleg. Aquesta era l'aposta d'Ernest Lluch per al conflicte a Euskadi. Es va comprometre en la lluita per la pau i, tot i que se sabia amenaçat, s'expressava amb contundència. La resposta d'ETA a Lluch van ser dos trets en l'aparcament de casa seva a Barcelona, el 21 de novembre del 2000.

La banda terrorista havia mort un referent de la política, però també de l'economia, la cultura i, fins i tot, l'esport, i això es va notar al carrer amb una manifestació multitudinària. Un clam per la pau i per la llibertat pels carrers de Barcelona. L'assassinat va colpir la societat catalana, la basca i també la classe política de tot l'Estat.

Familiars i amics l'han homenatjat al seu poble natal, Vilassar de Mar, coincidint amb l'aniversari. En un acte organitzat per la fundació que porta el seu nom, l'entitat ha aprofitat per presentar un nou projecte que farà seure polítics, empresaris i intel·lectuals per parlar sobre les relacions entre els pobles i el seu encaix a Espanya i Europa. La fundació pretén celebrar el pròxim any deu sessions de reflexió amb participants de caire internacional. La presidència de la Generalitat ja ha donat suport al projecte, que vol convertir la fundació en una referència del diàleg que tant defensava Lluch.

El pròxim 11 de desembre es farà un acte institucional a la Generalitat per recordar-lo. Fins llavors hi ha tot un seguit d'actes preparats per reivindicar la figura de l'exministre. Barcelona també recordarà Lluch el 2 de desembre al Saló del Tinell.

Una vida dedicada a la política

Nascut a Vilassar de Mar, Ernest Lluch va encetar de ben jove la carrera política lluitant contra el franquisme des de la universitat. Va ser diputat al Congrés pel PSC i va assumir el Ministeri de Sanitat del primer govern de Felipe González. Lluch tenia 63 anys quan va ser assassinat.

Després del seu assassinat, les propostes de Lluch a favor del diàleg han inspirat i impulsat múltiples moviments i han estat presents en la majoria d'iniciatives a favor de la pacificació d'Euskadi dels darrers anys. La seva fundació manté viva la memòria i el llegat de Lluch, amb l'objectiu de fomentar el diàleg entre els ciutadans de Catalunya, Espanya i Europa.

Una dècada després de la seva mort, algunes veus apunten cap a un alto el foc imminent d'ETA. Però la fi de la violència -deia Lluch- només és una part del problema, que també és de caràcter polític.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut