Detall de la seu d'Enciclopèdia Catalana al Poblenou, venuda fa poc per 8 milions d'euros
Detall de la seu d'Enciclopèdia Catalana al Poblenou, venuda fa poc per 8 milions d'euros

Enciclopèdia Catalana presenta un ERO per acomiadar 15 treballadors

L'empresa arrossega problemes financers, en part derivats de la crisi en la distribució de llibres per la posada en marxa d'un gran magatzem logístic

El grup Enciclopèdia Catalana planeja acomiadar 15 treballadors per afrontar la crisi i els deutes que arrossega. Actualment, la plantilla de l'empresa té més d'un centenar d'empleats.

Segons ha avançat l'Agència Catalana de Notícies, l'històric grup editorial ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) i ara s'obre un període d'un mes de negociacions entre la direcció i els treballadors.

La mesura és un nou pas en el procés de reestructuració d'Enciclopèdia, que ja es va vendre, fa poc, la seva seu del Poblenou de Barcelona per 8 milions d'euros.

La crisi del grup es va agreujar a partir de finals del 2022, per les deficiències en el nou sistema de distribució de llibres amb la posada en funcionament del centre logístic Entredos.

Una vintena d'editorials van denunciar Àgora, la filial logística del grup, als jutjats pels problemes en la distribució de llibres i li reclamen 2,8 milions d'euros.

Mesos de caos en la distribució de llibres

El món editorial va encadenar a partir del setembre de 2022 un seguit de problemes en la distribució de llibres a Catalunya, especialment els de llengua catalana.

L'origen del cas partia de la fusió a l'agost de dos dels referents en la distribució a l'Estat, les Punxes i Àgora, que van passar a operar conjuntament sota el paraigua d'Entredos Logístics, amb un gran centre logístic a la Granada, a l'Alt Penedès. Aquesta operació va provocar retards i va impedir el repartiment de molts volums.  

Algunes de les editorials perjudicades per aquesta operació empresarial, agrupades sota la comercialitzadora Xarxa de Llibres, van patir greus conseqüències, entre altres, una acusada caiguda de les vendes ocasionada per la deficient distribució dels seus llibres durant el darrer quadrimestre de 2022.

La situació es va allargar durant mesos fins que les editorials afectades van optar per contractar els serveis d'un operador logístic basc, Elkar-ACL, tot i que això va representar traslladar els seus estocs fora de Catalunya.

Amb tot, segons fonts de les mateixes editorials, a hores d'ara encara hi ha en el magatzem d'Àgora-Entredós 350.000 exemplars de llibres propietat de les empreses afectades. A més, denuncien que des del gener de l'any passat, Àgora va deixar de pagar als editors afectats les factures corresponents a les vendes de tardor i hivern del 2022.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut