En perill el Grup Enciclopèdia Catalana: farà un ERO i es ven la seu per afrontar la crisi

La direcció de l'empresa ha confirmat a TV3 que estan a punt de reajustar plantilles i ha reconegut l'existència d'un deute milionari que aboca aquest referent de l'edició catalana a una greu situació

RedaccióActualitzat

El setembre de l'any passat es posava en marxa l'última gran aposta del Grup Enciclopèdia, la nova gran plataforma de distribució EntreDos, fruit de la fusió de la seva distribuïdora de llibres Àgora amb Les Punxes.

Havia de ser un negoci profitós, però l'arrencada va ser un nyap: retard en els repartiments, llibreries desproveïdes, pèrdues per a les editorials. I la gran inversió feta va posar el grup en seriosos problemes financers.

La manca de planificació els va jugar una mala passada, tal com confirma el director general de Grup Enciclopèdia, Joan Abellà:

"Segurament, vist en perspectiva, hauríem d'haver esperat una mica a arrencar. Hauríem d'haver fet proves amb la distribuïdora tancada, no en directe, però vam cometre un error."


Denúncies d'editorials afectades i endarreriments en pagaments

Un error que, de retruc, ha perjudicat moltes editorials petites que tenen pendents moltes factures per cobrar i llibres per recuperar.

Per això, han acabat portant el cas a la justícia reclamant, també, danys i perjudicis, segons explica el director de 9 Grup Editorial, Jordi Ferré:

"No ens queda cap altre remei que fer una demanda judicial per intentar que l'altra part reaccioni i que puguem pactar."

També hi ha hagut endarreriments en els pagaments a autors i traductors, algun dels quals ha denunciat la seva situació a les xarxes socials:


Quinze milions de deute

Tot plegat evidencia els gravíssims problemes financers del grup, que ha confirmat que deu un total de quinze milions d'euros: cinc i mig a l'Institut Català de Finances i nou i mig a la banca.

Vendre la casa i anar de lloguer és la primera decisió que ha pres el Grup Enciclopèdia per reestructurar el deute. Ho han fet venent la seva seu, al Poblenou de Barcelona, al grup de supermercats Bonpreu, per uns vuit milions d'euros.

Això, han explicat a TV3, ha calmat les demandes dels bancs. Però s'han de fer més passos i admeten que caldrà reajustar plantilles i l'activitat. Amb tot, asseguren que disposen de "suficients actius" per garantir la seva continuïtat.

Una imatge de la seu del Grup Enciclopèdia Catalana, venuda recentment per 8 milions d'euros (Wikimedia Commons)

Un ERO per definir

Encara no se saben els detalls de l'ERO que afectarà una part dels 112 treballadors. La direcció, però, explica que, ara per ara, no s'ha pensat a vendre cap dels seus vuit segells editorials:

"Formen part del nostre patrimoni i, tot això, tot junt, no pot desaparèixer."

Entre aquestes marques editorials hi ha Viena o Galera, especialitzada en literatura infantil, i també destaca Univers, un segell que es va crear fa gairebé cinc anys i que en un temps rècord s'ha convertit en el vaixell insígnia del grup.

Tot plegat, gràcies als fitxatges estrella d'autors com Sílvia Soler, Xavier Bosch, Rafel Nadal o Lluís Llach. Un gran salt endavant que pot no haver servit de gaire.

Amb les accions que està acabant de perfilar, la direcció espera salvar in extremis un grup editorial amb més de 50 anys d'història, que va començar amb la publicació d'una obra monumental: la Gran Enciclopèdia Catalana, clau per a la cultura del país i que, curiosament, també va arrencar amb greus problemes de finançament als anys 60.

 

ARXIVAT A:
CulturaLiteraturaDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut