Milers de persones a la manifestació de Barcelona per commemorar l'1-O (EFE)
Milers de persones a la manifestació de Barcelona per commemorar l'1-O (EFE)
Barcelona

Milers de persones es manifesten arreu en el segon aniversari de l'1-O

A Barcelona, la mobilització ha acabat amb un detingut quan unes 50 persones han tallat la Travessera de Dalt

RedaccióActualitzat

Milers de persones han sortit al carrer arreu de Catalunya per commemorar el referèndum d'independència de fa dos anys. A Barcelona hi ha hagut la manifestació més nombrosa.

Segons la Guàrdia Urbana, ha aplegat 18.000 persones, xifra que els organitzadors eleven a 50.000.

La marxa a la capital catalana ha tingut el punt de partida a la plaça de Catalunya a les 7 de la tarda. Ha avançat cap a la delegació de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia, i ha acabat davant de l'Institut Jaume Balmes, al carrer Pau Claris. Allà s'ha llegit un manifest que ha reclamat la "independència real" i la unitat de l'independentisme.


Un detingut al final de la manifestació

Les mobilitzacions de Barcelona han acabat amb un detingut quan un grup d'unes 50 persones ha tallat durant uns moments el trànsit a la Travessera de Dalt. També hi ha hagut quatre identificats. Dos helicòpters han sobrevolat el barri de Gràcia i els Mossos han desplegat un ampli dispositiu.

 

La manifestació l'han convocat les sectorials barcelonines de l'Assemblea Nacional Catalana, amb el lema "Ho vam fer i vam guanyar", acompanyat de la imatge d'una urna de l'1-O.

La manifestació de Barcelona avançant pel passeig de Gràcia (EFE)

 

El cartell de la capçalera de la manifestació de Barcelona

 

Des de poc abans de l'hora d'inici ha començat a arribar gent amb estelades i llaços grocs al centre de la ciutat. S'han sentit crits de "llibertat presos polítics" i "els carrers seran sempre nostres". També s'han vist cartells amb el lema "Ho tornarem a fer".

Entre les proclames que més s'han sentit, també "ni oblit ni perdó", "fora les forces d'ocupació" o "independència":

 

També hi ha sonat el "Bella Ciao":



En passar per davant de la delegació de la Comissió Europea, s'han sentit crits d'"Europa, no teniu vergonya".

Lectura del manifest davant l'IES Jaume Balmes


Increpen periodistes de mitjans espanyols

També a l'acabar la manifestació, en aquest cas a l'Institut Jaume Balmes, alguns manifestants han increpat una reportera de Telecinco i li han tirat un líquid.

El fet ha generat tensió entre els concentrats perquè alguns d'ells han intentat aturar i aïllar una de les persones que cridava contra la periodista. Els manifestants han esbroncat els causants dels aldarulls amb crits d'"infiltrats".

 

En un altre punt de les mobilitzacions a Barcelona van increpar una periodista de TVE.

 

 


A Tarragona, la manifestació ha anat de la plaça de la Font a la Imperial Tàrraco. Els organitzadors han demanat als manifestants que portessin xiulets per fer sentir la protesta, que s'ha fet amb el lema "Ni oblit ni perdó, fem-nos sentir".

 

Concentració a la plaça de la Font de Tarragona

 


Al final de la marxa, un grup de manifestants han tallat l'A-7 durant més de mitja hora.

 

A Lleida, la mobilització ha començat a les 19.30 a la plaça Ricard Vinyes, encapçalada per una pancarta amb la frase "Ho tornarem a fer". Segons la Guàrdia Urbana, la marxa ha aplegat 4.000 persones. Els convocants han elevat la xifra a 10.000.

 

 

La capçalera de la marxa de l'1-O a Lleida (ACN)


I a Girona s'ha dut a terme una marxa de torxes multitudinària pel Barri Vell, organitzada per Girona Vota. La Policia Municipal ha quantificat en 13.000 els assistents.

La marxa ha sortit de la plaça del Vi i ha anat fins a la plaça de l'U d'Octubre.

 

 

Marxa de torxes també a Lledoners

Les torxes, però en aquest cas amb llums LED, han il·luminat també l'entorn de la presó de Lledoners. Quatre columnes que han arrencat de diferents punts del Bages han confluït al centre penitenciari on hi ha ingressats set dels encausats pel procés.

 

ERC crida a la "mobilització permanent" des de Fonollosa

A la mateixa hora que avançava la manifestació de Barcelona, ERC ha recordat el primer d'octubre amb un acte a Fonollosa, un municipi del Bages on també va irrompre la Guàrdia Civil el dia del referèndum.

Allà, el president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat "tots els demòcrates" a mobilitzar-se quan surti la sentència del procés:

"Defensarem els drets fonamentals des de les institucions, però també des dels carrers, amb mobilització permanent, amb el mateix esperit de l'1-O."

Artur Junqueras, pare d'Oriol Junqueras, ha llegit un escrit del seu fill

Entre les persones que hi han intervingut, el pare d'Oriol Junqueras, Artur, que ha llegit un missatge en nom del seu fill que considera que, després de l'1-O, "no hi ha marxa enrere" en la independència:

"L'Estat ho ha de tenir clar, que aquest procés és irreversible i que la independència de Catalunya és absolutament inevitable."

Junqueras ha denunciat que no els castigaran per justícia sinó "per venjança" i ha afegit que, malgrat tot, mantenen "la mà estesa al diàleg, perquè ni en la pitjor de les situacions renunciarem a aquesta bandera".

El coordinador general d'Esquerra i vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha reivindicat que cal buscar "majories" com les del 3 d'octubre:

"L'1-O és el pas endavant i el 3-O, la majoria necessària per guanyar definitivament. Tornarem a sumar majories com les del 3-O perquè són les que tenen la convicció que això que volem construir no és un nou estat per fer un canvi de bandera, sinó per construir drets i oportunitats per a tothom."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàIndependència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut