Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa, declarant al Suprem
Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa, declarant al Suprem
Madrid

L'alcalde de Fonollosa recorda l'1-O: "Hi havia 20 veïns per 80 antiavalots"

Eloi Hernàndez explica al Suprem que la policia va entrar a l'Ajuntament i va causar destrosses "tot i que ja sabien que no hi havia l'urna"

Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El dia del referèndum, la Guàrdia Civil va entrar a l'Ajuntament de Fonollosa, al Bages, que s'havia habilitat com a punt de votació, i hi va causar destrosses malgrat que "ja sabien que no hi havia l'urna". És el que ha explicat al Tribunal Suprem l'alcalde d'aquest poble de 1.400 habitants, Eloi Hernàndez, que justament va estar imputat per desobediència per l'1-O, una causa que va quedar arxivada en ferm.

En una sessió en què la sala ha escoltat diversos votants, Hernàndez ha explicat que algunes portes estaven obertes, perquè no tenien la balda passada, però que "les van trencar igualment". I que agents d'incògnit havien vist com la gent amagava l'urna darrere de l'església:

"Hi havia uns agents d'incògnit que havien vingut al nostre poble i així consta en les actes que, lògicament, jo, per la causa en què m'han imputat, he pogut veure. Ja eren al nostre poble, havien vist que algú treia l'urna, i van advertir en el moment inicial que aquesta urna era darrere de l'església.

Amb tot, i això és el que no puc arribar a comprendre de cap manera, l'operació no va parar, els antiavalots van entrar a l'Ajuntament, van trencar les portes, van pujar al pis on hi ha l'alcaldia, l'arxiu fins i tot, a la recerca suposadament d'una urna, que ja tenien i que ja sabien que era fora de l'edifici."  

 

Per donar una dimensió de l'operatiu policial, el testimoni ha explicat que en aquell punt podien votar encara no 300 persones. I que, un cop la gent gran i els menors es van apartar per la presència policial, van quedar a la plaça més antiavalots que veïns:

"En cap cas la intenció dels veïns era impedir el pas dels antiavalots. Era impossible, hi havia 20 veïns per 80 antidisturbis de la Guàrdia Civil. El que entenc que feien era manifestar-se en contra de la decisió d'impedir el dret de votació i l'exercici del qual s'estava fent al nostre poble i a la resta de pobles i ciutats de Catalunya des de les 9 del matí."

L'alcalde ha afegit que la gent no va tenir l'ocasió de permetre l'accés de la Guàrdia Civil perquè "sense previ avís va començar la seva actuació, que va ser violenta."

Aquestes són imatges de l'actuació policial a Fonollosa:


Hernàndez ha remarcat que la gent va rebre els agents en silenci, amb les mans enlaire, i que, amb la intervenció policial, van aparèixer els crits "de dolor i d'espant". No va sentir amenaces ni va veure gent armada o encaputxada.

Un emmanillat durant 15 minuts

Els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, durant l'interrogatori a l'alcalde de Fonollosa


Hernàndez ha dit que ell va veure com ferien diverses persones i també que van emmanillar un noi "que jo no vaig veure que fes res" durant 15 minuts. Duia les manilles per l'esquena i el van deixar "al mig de la plaça de l'Església, humiliat, fins a aquest cordó format per més de 80 antiavalots".

El fiscal Jaime Moreno li ha preguntat si sabia que aquest noi va ser detingut pel "forcejament" amb un agent i per una coça a un agent que era a terra. "No ho podia fer perquè era dins del local de votació", ha respost l'alcalde. Aquest cas ha arribat al jutjat de Manresa.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut