Barcelona

En llibertat provisional quatre dels detinguts durant la marxa antifeixista a Barcelona

Han quedat en llibertat provisional quatre dels detinguts dissabte a la nit a Barcelona arran dels incidents generats per la manifestació antifeixista que va recórrer el centre de la ciutat. Es tracta dels quatre adults, que han passat a disposició judicial aquest dilluns al matí. Tots estan imputats del presumpte delicte de desordre públic i atemptats als agents de l'autoritat. Pel que fa al cinquè, que és menor, se'n farà càrrec la fiscalia. La mobilització va acabar amb una seixantena de ferits entre els dos bàndols i set detinguts. D'altra banda, el Departament d'Interior ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra i ha negat que haguessin ordenat als agents que fossin permissius amb algunes actituds violentes.

Actualitzat

El sindicat autònom de policia considera que el desplegament que van fer dissabte els Mossos d'Esquadra en la manifestació antifeixista va ser l'habitual, segons la previsió del que podia passar, però la magnitud dels incidents va ser superior al que esperaven. A més, els Mossos creuen que hi va haver una intenció deliberada de provocar enfrontaments per part d'alguns agitadors.

La Conselleria d'Interior, per la seva part, ha qualificat també de "normal" i proporcionada l'actuació i la resposta de les unitats antidisturbis dels Mossos, i ha declinat afegir qualsevol valoració. Davant les crítiques que arran dels fets s'han dirigit contra el Departament d'Interior, el conseller Joan Saura ha desistit avui de fer cap declaració. El titular d'Interior, que ha presidit unes jornades sobre sinistralitat de motos, ho ha justificat dient que no era el marc adequat per parlar-ne.

Posteriorment, però, el secretari general de Seguretat Pública, Joan Delort, ha negat que haguessin ordenat als agents ser més permissius o tolerants amb algunes actitud violentes. Delort ha lamentat les afirmacions que, en aquest sentit, han sorgit del Sindicat de Policies de Catalunya i ha considerat "particularment greu" que s'hagi formulat aquesta acusació.

La manifestació, convocada dissabte per plataformes antifeixistes, va sortir des de la plaça Universitat, en protesta per la mort d'un jove a Madrid a mans d'un militar ultradretà. Els incidents es van agreujar en arribar a l'altura de la Conselleria d'Interior. Allà, els manifestants van començar a llançar ampolles i pedres, cremar contenidors i destrossar mobiliari urbà, fins que les unitats antidisturbis dels Mossos van fer unes càrregues contundents, que van escampar els enfrontaments pels carrerons dels voltants.

El balanç oficial dels Mossos va ser de set joves detinguts, dos dels quals ja estan en llibertat, i més de vint mossos ferits, un dels quals va quedar hospitalitzat amb un trau al cap. Fonts dels manifestants han afegit una quarantena més de ferits, dos dels quals, com a mínim, també van haver de ser portats a l'hospital.

Dos dels detinguts ja han quedat en llibertat. Aquest dilluns se'ls han afegit cinc detinguts més, que estan imputats d'un presumpte delicte de desordre públic i atemptat als agents de l'autoritat. Ara falta saber què passa amb el cinquè, del qual se'n fa càrrec la fiscalia.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut