El govern demana quedar-se a casa a Barcelona, l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera

La Generalitat fa una crida a la responsabilitat de la gent: demana als ciutadans de Barcelona que no surtin de casa, si no és estrictament necessari

RedaccióActualitzat

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat aquest divendres que s'aplicaran a Barcelona i als municipis dels voltants les mateixes mesures que ja s'apliquen a tres barris de l'Hospitalet de Llobregat.

Les mesures també s'aplicaran a tot el Segrià i als municipis de la comarca de la Noguera. Budó ho ha anunciat juntament amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el titular d'Interior, Miquel Buch, després de la reunió del Procicat, que ho ha aprovat.

Màxim 10 persones, restriccions a restauració i comerços; oci i espectacles, tancats

Les mesures inclouen la prohibició de les reunions de més de 10 persones, tant en espais privats com públics, tret de les que convisquin en el mateix domicili habitualment.

En l'àmbit de la restauració passen per ampliar les distàncies entre taules a les terrasses i limitar l'aforament interior al 50%. Els ajuntaments podran autoritzar activitats sempre que compleixin les mesures necessàries.

Tota mena de botigues i comerços podran continuar funcionant, tot i que el govern recomana no anar-hi directament, sinó demanar cita prèvia.

També podran obrir biblioteques i museus amb mesures, i no es suspendran els casals infantils, les colònies i els campaments

En canvi piscines, gimasos, cinemes, teatres i locals d'oci nocturn no podran obrir.

 

En tot cas, es demana que s'evitin les trobades socials, que són la major font de transmissió del virus i que es converteixen en l'arrencada de les cadenes de contagis.


Amb autorització judicial

Aquestes mesures s'han establert en dues resolucions del govern amb una previsió inicial de durada de 15 dies. El jutge ha ratificat íntegrament totes les restriccions anunciades per Barcelona i l'àrea metropolitana.

La Fiscalia de Barcelona s'havia oposat a les prohibició de reunions de més de 10 persones. Assegurava que és una mesura "desproporcionada" i que l'administració "no la justifica adequadament". El jutjat Contenciós-Administratiu 15 de Barcelona, però, no li ha donat la raó.

Les mesures entraran en vigor a les 9 del matí de dissabte.

Més d'un terç de la població de Catalunya

Les mesures a l'àrea de Barcelona afecten aquest municipi i també 13 més: la resta dels del Barcelonès, que són l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs; al Baix Llobregat, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just Desvern i Esplugues; i al Vallès Occidental, Montcada i Reixac. Això implica l'afectació de 2,7 milions de persones, el 35% de la població catalana.

Les mateixes mesures s'aplicaran als 38 municipis del Segrià: Aitona, els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Aspa, Benavent de Segrià, Corbins, Gimenells i el Pla de la Font, la Granja d'Escarp, Llardecans, Lleida, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Sunyer, Torre-serona, Torrebesses, Torrefarrera, Torres de Segre, Vilanova de Segrià i Vilanova de la Barca.

A la Noguera són 38 municipis: Albesa, Algerri, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Les Avellanes i Santa Linya, Balaguer, la Baronia de Rialb, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Cabanabona, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, la Sentiu de Sió, Tiurana, Torrelameu, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de Meià, Vilanova de l'Aguda i Àger.

 

"No tornar a la situació del març"

Budó ha alertat que el moment actual és "difícil" i la situació "molt complicada", i que per això "cal actuar amb celeritat per evitar tornar a la situació del març":

"No volem escatimar recursos en la lluita contra aquesta pandèmia. Hem d'evitar un segon confinament de la població."

"Hem de fer una passa enrere per no veure situacions pitjors. Som conscients de les dates en què estem quan la gent espera fer activitats socials, però som davant un estiu excepcional."

"Estem reforçant la capacitat de rastreig, no volem escatimar recursos, hem d'evitar un confinament total de la població que podria tenir efectes devastadors. Tots hem d'actuar coordinadament, demanem màxima consciencia per aturar la transmissió del virus."


"Fem una crida als que han relaxat les mesures"

Budó ha demanat a la ciutadania que torni a l'actitud de mesos enrere, quan la pandèmia estava plenament activa:

"Fem una crida als que han relaxat les mesures, estem davant l'última oportunitat per controlar-ho. Les dades dels contagis no són bones i cal actuar amb màxima responsabilitat."

"Demanem que no us desplaceu a segones residències aquest cap de setmana."

"Deixem de socialitzar"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat que cal rebaixar l'activitat social per frenar els contagis:

"Deixem de socialitzar, deixar de fer l'imprescindible; hem de fer l'imprescindible per evitar confinaments totals. Apliquem mesures per creixements que ens alerten en zones molt poblades. Cal abaixar activitat social i sortir només per l'imprescindible."

"Cal evitar la mobilitat en general. Estem en zones de més transmissió i desplaçar-nos és de molta responsabilitat de cadascú. Recomanem que la gent no es mogui si no és imprescindible."


"No podem descartar res"

Vergés ha insistit que el motiu de les mesures és l'augment de casos, i que cal actuar "com abans millor":

"No podem descartar res en aquesta epidèmia, però no volem anar a més, per això implementem mesures on hi ha creixement de casos. Estarem molts mesos gestionant aquesta situació, i esperem que sigui com aquesta i no de segona onada. Mesures com abans millor i fer-ne cas com a societat. Crec que així ho podrem gestionar."

"Un alt increment dels casos, veure la part assistencial compromesa, increment de casos a UCI i urgències, si això creix serà un motiu per ampliar mesures."

Turistes fent cua a la Casa Batlló (ACN/Mar Vila)
Turistes fent cua a la Casa Batlló (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut