Salut i Educació, expectants a l'inici del curs: "La variant delta canvia l'escenari"
Una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat, a Vila-seca (ACN)

Salut i Educació, expectants a l'inici del curs: "La variant delta canvia l'escenari"

Les mesures de prevenció es mantindran almenys un trimestre i s'han establert tres circuits per derivar els casos que es detectin i els seus contactes

RedaccióActualitzat

Els departaments d'Educació i de Salut no es refien de les bones dades de la pandèmia en l'inici del curs escolar, perquè temen que la variant delta pugui fer augmentar els casos ràpidament.

Ho han dit aquest dijous en roda de premsa conjunta, en què han explicat que s'han extremat les precaucions per limitar al màxim les possibilitat de transmissió del virus.

Segons ha advertit Laia Asso, responsable dels programes de Salut Pública Infantil i Adolescent, no es pot afirmar que la variant delta no es transmeti fàcilment entre els menors:

"Arrenquem de manera força similar a l'any passat, fins i tot amb millora d'indicadors, però hem de dir que hi ha diferències notables pel que fa a l'arrencada: tenim la variant delta que ens canvia una mica l'escenari, especialment perquè és una variant que fa que els individus tinguin una càrrega viral molt més alta quan s'infecten, i per tant és una variant més transmissible."

Per això, i pel fet que els menors són la població amb un percentatge de vacunació més baix, s'ha començat amb les mateixes mesures de prevenció amb què va acabar el curs passat.

Es tracta de mascareta, distància de seguretat, rentat de mans i ventilació d'espais, que es mantindran almenys durant el primer trimestre.


La majoria d'adolescents ja estan vacunats

De tota manera, Asso s'ha mostrat satisfeta del ritme de vacunació de la franja entre els 12 i els 18 anys, en què ha assegurat que el 80% ja s'ha posat con a mínim una dosi, i un 64% tenen ja la pauta completa.

Per poder gestionar els casos que apareguin, a partir d'aquest divendres els centres educatius ja tindran disponible tota la informació sobre qui està immunitzat i qui no.


Traçacovid

La tindran les direccions dels centres a l'aplicació Traçacovid, amb què podran saber quins alumnes i quins docents no estan vacunats, quins sí que ho estan, i quins han passat la malaltia.

La faran servir quan es detecti algun cas als seus centres, i els servirà per derivar els contactes als tres circuits que s'han establert.

Per poder donar cobertura legal a aquesta cessió de les dades als centres el govern va aprovar aquest dimarts un decret llei autoritzant-la.


Els no immunitzats, quarantena de 10 dies

En el primer, que han anomenat circuit A, les persones que no tinguin immunització hauran de fer una quarantena de 10 dies, i fer-se una PCR.

Aquesta prova se la faran entre el quart i el sisè dia del contacte, però encara que el resultat sigui negatiu, i hauran de mantenir la quarantena sencera.

Els immunitzats, test d'antígens

En el segon, el circuit B, adreçat a alumnes de secundària i docents d'infantil, primària i educació especial, els vacunats o immunitzats per malaltia, s'hauran de fer un test d'antígens.

En aquest circuit no caldrà fer quarantena si el test surt negatiu, i es farà a una farmàcia el més aviat possible i, en tot cas, abans de quatre dies.

El circuit C està pensat pels alumnes d'infantil, primària i educació especial, i és molt similar al B, tret que el test d'antígens el gestionarà l'atenció primària, que dirà on cal fer-lo.


31 grups confinats

De moment, i segons les dades d'Educació ens els primers dies del curs només s'ha hagut de confinar 31 grups en tot el sistema escolar català, que en té més de 72.000.

Això ha afectat a uns 1.500 alumnes i a 109 professionals de l'educació.

 

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus Educació
Anar al contingut