Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Salut admet que té vacunes caducades per un error de càlcul

A final d'estiu, es van descongelar massa dosis sense preveure que la vacunació quedaria estancada, com ha passat

Actualitzat
TEMA:
Vacunes

El Departament de Salut havia fet els seus càlculs de vacunació, però han estat massa optimistes. A causa d'això, ara hi ha vacunes ja descongelades que no es podran posar perquè s'han trencat les condicions de conservació que fixen els laboratoris.

Salut no ha donat la xifra, però admet que ha descongelat més vacunes de les que finalment han calgut perquè el ritme de vacunació continua per sota de les previsions. "Les dosis són ara als múltiples centres de vacunació que hi ha a Catalunya" i s'està mirant quantes poden ser, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.


Un mes de caducitat

Les vacunes s'han tret dels congeladors i s'han passat a les neveres, per tenir-les a punt per posar, però caduquen després de 31 dies.

De moment, si no hi ha cap canvi en el prospecte, les vacunes es perdran, i no es podran administrar. Però el departament encara confia en la possiblitat que es torni a ampliar el termini de conservació en nevera. Al maig, l'Agència Europea de Medicaments ja va autoritzar que estiguessin a la nevera 31 dies, en comptes dels 5 que s'havia dit al començament.

"Les guardarem i parlarem amb l'Agència Espanyola del Medicament i amb les companyies farmacèutiques per donar-li el millor ús a les dosis", ha explicat Carmen Cabezas.

Vacunació estancada

A l'agost, amb les vacances, es va frenar el ritme de vacunació. Es va veure que hi havia gent que no es presentava a la cita per a la segona dosi i alguns dies, per exemple, van quedar sense posar la meitat de les dosis preparades al centre de vacunació instal·lat a la Fira de Barcelona.

Salut confiava que el ritme es recuperaria al setembre, però no ha estat així, i ja ha anunciat que ha replantejat l'estratègia. S'aniran tancant punts de vacunació massius, per obrir centres més petits, però a zones específiques on hi ha menys població vacunada.

Abans de l'estiu es van arribar a posar mig milió de dosis setmanals, mentre que el ritme ha baixat per sota de les 160.000 dosis la segona setmana de setembre.

Els punts de vacunació massiva s'aniran tancant per obrir centres més petits (CCMA)

Joves sense vacunar

A les universitats s'han instal·lat punts de vacunació sense cita prèvia davant la constatació que la franja d'edat d'entre 20 i 29 anys té un percentatge baix de persones amb la pauta completa: tot just arriba al 60%, enfront del 70,9% de la població general, segons les últimes dades oficials.

Fa un mes, abans de començar el curs, des dels departaments d'Universitats i de Salut es van fer crides als universitaris per augmentar el percentatge de joves immunitzats, amb una campanya a través de les xarxes socials per animar els estudiants a vacunar-se i poder garantir així la màxima presencialitat als campus catalans.

Al grup d'entre 12 i 15 anys, hi ha un 52,7% d'immunitzats, però van ser els últims a incorporar-se a la campanya.

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut