Diversos vials de la vacuna d'AstraZeneca, el mes passat a Berlín
Diversos vials de la vacuna d'AstraZeneca, el mes passat a Berlín

Se suspèn la vacunació amb AstraZeneca per sota dels 60 anys

En el Consell Interterritorial, el ministeri i les autonomies acorden administrar el fàrmac únicament a persones de més de 60 anys

Actualitzat

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres limitar, per ara, la vacunació amb AstraZeneca a les persones de més de 60 anys.

De moment, la vacuna es continuarà administrant a la població d'entre 60 i 65 anys, que són els que estan citats. Queda en mans de la Comissió de Salut Pública iniciar la vacunació a les persones d'edats compreses entre els 65 i els 69 anys

Les mesures han tirat endavant al Consell Interterritorial amb l'únic vot en contra de la Comunitat de Madrid i les abstencions de Ceuta i el País Basc.

El Consell Interterritorial s'ha celebrat aquest dimecres, hores després que l'Agència Europea del Medicament publiqués les conclusions sobre la "possible relació" entre la vacuna d'AstraZeneca i els casos poc freqüents de trombosi amb nivells baixos de plaquetes.

 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, en el Consell Interterritorial de Salut (EFE)
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, en el Consell Interterritorial de Salut (EFE)

 

Vergés: "Prioritzem el criteri d'edat, que és el que defensàvem"

En declaracions a TV3, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat que es passi a seguir un criteri d'edat en la vacunació, que ha dit que és el que la Generalitat ha defensat sempre. "El criteri d'edat ha de ser prioritari perquè va associat al risc de Covid", ha dit Vergés.

"No hi ha límit d'edat, però hem establert que acabem aquest col·lectiu de 60-65 anys i acordarem com continuem quan arribin més dosis d'AstraZeneca"

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, entrevistada per TV3
La consellera de Salut, Alba Vergés, entrevistada per TV3

 

Què passa amb la segona dosi

Pel que fa a la segona dosi de les persones que ja han rebut la primera, la consellera ha explicat que, a hores d'ara, encara hi ha un petit marge perquè se citi aquests sectors per administrar-los la segona dosi i que aquesta qüestió es tractarà a la ponència de vacunes i la comissió de Salut Pública.

En total, a Espanya hi ha uns dos milions de persones que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca i estan pendents que les convoquin per administrar-los la segona. La ministra de Sanitat ha obert la porta a la possibilitat de no administrar la segona dosi a les persones vacunades amb la primera d'AstraZeneca. Darias ha avançat que aquesta és una possibilitat, perquè "el percentatge d'eficàcia és del 70% amb una sola dosi."

Una altra opció que ha plantejat la ministra passaria pels estudis que podrien "avalar l'evidència científica d'administrar la segona dosi amb una altra vacuna", diferent de la d'AstraZeneca.

En aquest sentit, Darias ha subratllat que si s'administra o no la segona dosi o si es recorre a una altra farmacèutica són qüestions que encara s'han de determinar.

 

La UE demana una posició coordinada

Abans de la Interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha parlat telemàticament amb els seus homòlegs de la UE sobre aquesta qüestió i ha admès que hi ha hagut diversitat d'opinions:

 

 

Els 27 no han consensuat una posició comuna sobre la vacunació amb AstraZeneca i han exposat diferents interpretacions sobre les conclusions de l'EMA. On sí que s'han posat d'acord ha estat a demanar més estudis sobre l'impacte del fàrmac en grups específics.

Sense un acord de tots les estats membres, la Comissió Europea ha demanat als governs que busquin una posició "tan coordinada com sigui possible" sobre AstraZeneca. "És essencial que seguim una posició coordinada a Europa; una posició que no confongui els ciutadans i que no alimenti dubtes sobre la vacuna perquè està basada en la ciència", ha demanat la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

 

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca, damunt de la bandera europea
Un vial de la vacuna d'AstraZeneca, damunt de la bandera europea (Reuters / Dado Ruvic)

 

A banda d'Espanya, altres països han decidit limitar de forma unilateral l'ús del fàrmac d'AstraZeneca. Itàlia, a partir d'ara, en recomanarà un "ús preferent" a partir dels 60 anys, mentre quea  Bèlgica només s'administrarà a les persones de més de 55 anys durant les pròximes quatre setmanes.

 

Castella i Lleó reprèn la vacunació

Després del Consell Interterritorial, la Junta de Castella i Lleó ha anunciat que "pròximament" reprendrà el procés de vacunació amb AstraZeneca a la població de la franja d'edat entre 60 i 65 anys.

Aquest dimecres al matí, la conselleria de Sanitat de Castella i Lleó ha decidit suspendre la vacunació amb aquest fàrmac arran dels casos de trombosi detectats en pacients que s'havien vacunat.

En resposta, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha avisat que les decisions sobre les vacunes ja estan preses en el marc del Consell Interterritorial i no corresponen a una sola comunitat autònoma.

 

Cartells anunciant la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca en un centre de vacunació de Valladolid
Cartells anunciant la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca en un centre de vacunació de Valladolid (EFE / Nacho Gallego)

 

Acord sobre l'ús de mascareta

El Consell Interterritorial també ha acordat establir els criteris sobre l'ús de mascaretes. Ministeri i autonomies han pactat un annex a l'article 6,2 de la llei de nova normalitat, que determina quines activitats són incompatibles amb l'ús de mascareta i en quines és obligatori portar-la.

No és obligatori dur mascareta durant el bany, el descans o la pràctica d'esport a les platges, piscines i altres espais aquàtics. Sanitat proposa que tampoc sigui obligatori portar-la en les activitats de socorrisme o rescat quan és necessari accedir a l'aigua.

 

Així doncs, la mascareta només serà obligatòria quan es passegi o no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones d'almenys un metre i mig.

També als accessos a platges, llacs i altres entorns naturals; per passejar per la vora del mar i altres entorns aquàtics; als vestidors de piscines públiques o comunitàries, excepte a les dutxes; i quan s'estigui a l'exterior o l'interior d'establiments d'hostaleria fora de les estones necessàries per menjar o beure.

Aquestes mesures són les mateixes que ja s'apliquen a Catalunya sobre l'ús de mascareta des de l'estiu passat. D'aquesta manera, el ministeri fa marxa enrere després de publicar al BOE que calia utilitzar-la en tot moment.

 

Diverses persones passegen a Palma, a la platja de Can Pere Antoni
Diverses persones passegen a Palma, a la platja de Can Pere Antoni (EFE / Cati Clader)

 

Rècord diari de vacunació

Aquest dimecres la vacunació a Espanya ha registrat un altre rècord amb la inoculació de 336.846 dosis, la xifra més alta de la campanya.

Segons el Ministeri de Sanitat, la dada d'avui supera en 30.000 dosis les 306.000 administrades el dimecres previ a la Setmana Santa, fins ara la xifra més alta.

Amb aquestes vacunacions, ja hi ha 6,4 milions de persones, el 13,5% de la població, que han rebut alguna dosi de les vacunes.

 

Una sanitària prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a Ourense
Una sanitària prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a Ourense (EFE / Brais Lorenzo)

 

Darias ha anunciat que a finals d'aquesta setmana arribaran 328.000 dosis de la vacuna de Moderna. La ministra de Sanitat ha qualificat la vacunació de "procés de màxima importància" i ha anunciat un "horitzó d'esperança":

"Tenim a l'abast arribar al 70% de vacunació a finals d'agost"

Aquest dimarts, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar l'arribada de 87 milions de vacunes fins al setembre per tal de complir amb la previsió de tenir vacunat el 70% de la població adulta al final del mes d'agost.

 

 

ARXIVAT A:
SalutVacunesCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut