La platja de Sitges, amb moltes persones prenent el sol (ACN/Gemma Sánchez)
La platja de Sitges, amb moltes persones prenent el sol (ACN/Gemma Sánchez)
Madrid

Sanitat i autonomies debaten avui si s'ha de dur sempre mascareta a platges i piscines

El BOE ha publicat ara la llei de la "nova normalitat" que estableix que cal dur-la tot i mantenir la distància de seguretat, però La Moncloa admet que podria haver-hi matisos

RedaccióActualitzat

Cal posar-se la mascareta quan som a la platja o a la piscina mentre no ens banyem? Hi ha confusió sobre aquest aspecte després que el Butlletí Oficial de l'Estat, el BOE, ha publicat aquest dimarts la "llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació" contra la Covid-19 que endureix l'ús de la mascareta. És la llei de la "nova normalitat", com la va batejar el govern espanyol.

La llei, que entra en vigor aquest dimecres, ve d'un decret llei de l'any passat, tramitat després com a projecte de llei, que es va aprovar abans de l'estiu per donar cobertura judicial a la desescalada que portava a aquesta "nova normalitat". I el cas és que aquesta mesura, d'obligar a portar mascareta fins i tot si es pot mantenir la distància d'1,5 metres, ja està en vigor ara mateix a llocs com Catalunya i, de fet, pràcticament a tot l'estat.

El que no queda clar és si s'ha d'interpretar que també a la platja o a la piscina s'ha de portar en tot moment aquesta protecció, exceptuant el bany.

Al Consell Interterritorial de Salut d'avui, que es  a Valladolid, el govern espanyol i les autonomies debatran com queda la qüestió.

 


Què diu la llei i què està en vigor

El Congrés dels Diputats va aprovar el decret el 18 de març després de tenir llum verda al Senat. I és a la cambra alta on es va introduir una esmena del PSOE que ara pot ser clau: fixava l'obligació de portar la mascareta fins i tot mantenint la distància de seguretat.

Si el primer text oficial apuntava que era obligatòria sempre que no es pogués mantenir la distància d'1,5 metres entre persones, el redactat del BOE ha quedat d'aquesta manera:

"Les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes en els següents supòsits:

a) A la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús pública o que estigui obert al públic."

També recull que és obligatòria en transports públics i als privats, amb l'única excepció dels vehicles on viatgin només convivents.

Queden exempts de portar mascareta les persones amb malalties que puguin empitjorar pel seu ús, que per la situació de discapacitat o dependència no tingui autonomia per treure-se-la o que tinguin alteracions de conducta que ho facin inviable. Tampoc cal dur-ne per fer exercici individual a l'aire lliure, per causes de força major o quan la naturalesa de les activitats faci que sigui incompatible.

Sanitat i autonomies debaten demà si s'ha de dur sempre mascareta a platges i piscines
Gent amb mascareta i sense a la platja de sa Conca, a Castell-Platja d'Aro, aquest dimarts (EFE/David Borrat) 

 

Això ja ho apliquen moltes autonomies, com ara Catalunya. Aquí, des del juliol passat, la mascareta és obligatòria a la via pública, espais a l'aire lliure i qualsevol espai tancat d'ús públic per a totes les persones de més de 6 anys, al marge de si es pot mantenir la separació d'1,5 metres. I aquesta la informació que es pot trobar encara ara a l'espai de Canal Salut sobre el coronavirus.

Quan la Generalitat va adoptar la mesura, una de les preguntes recurrents que es feien al govern era si calia dur la mascareta posada a la platja. La resposta del govern és que ens la podíem estalviar a l'hora de banyar-nos o de prendre el sol a la tovallola, però sí que calia en el trajecte o per fer servir lavabos i xiringuitos, tant si hi havia cua com no.

 

Canvia alguna cosa, ara?

Caldrà esperar al Consell Interterritorial per esbrinar-ho. "Hi ha un decalatge entre la norma i la realitat", ha admès la ministra portaveu, María Jesús Montero, que ha parlat de l'opció que es facin "matisos" en el text.

Preguntat per la qüestió, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquest dimarts que han de consultar els experts abans d'emetre qualsevol nova recomanació.

"Farem les consultes que calgui i amb els experts, i a partir d'aquí farem la recomanació sobre l'ús en platges, muntanya, etcètera", ha manifestat.

Tot plegat, tenint en compte que la situació epidemiològica està empitjorant, però també que la vacunació s'espera que agafi embranzida a l'abril i al maig.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut