La interrupció d'AstraZeneca afecta la campanya de vacunació massiva a la comunitat (Nacho Gallego / EFE)

Castella i Lleó reprendrà la vacunació amb AstraZeneca per a majors de 60 anys

La Junta, que havia aturat la vacunació amb aquest fàrmac, ho ha decidit després que el Consell Interterritorial de Salut hagi acordat limitar la franja d'edat

RedaccióActualitzat

Castella i Lleó tornarà a vacunar amb AstraZeneca "pròximament", després que el Consell Interterritorial de Salut hagi acordat limitar la vacunació als majors de 60 anys.

La Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó havia decidit suspendre cautelarment la vacunació amb AstraZeneca, a l'espera del que dictaminés l'Agència Europea del Medicament, a partir de l'informe sobre els casos de trombosi detectats en pacients a qui han administrat el fàrmac.

En un comunicat, la Junta havia admès que aquesta mesura afectava la campanya de vacunació massiva programada a la comunitat lleonesa. Els pacients que rebien la vacuna d'Oxford eren d'edat inferior a 65 anys; la població de tercera edat està rebent vacunes d'altres farmacèutiques.

La decisió, diu la conselleria, l'aplicaven amb el "principi de precaució que ha de regir la gestió de riscos de qualsevol medicament".

La consellera de Sanitat, Verónica Casado, ha puntualitzat que no dubtaven de la seguretat del fàrmac, però esperaven rebre les indicacions adequades:

"No podem córrer el risc de mantenir l'ús d'un fàrmac si sabem que hi ha dubtes fefaents de les seves indicacions actuals i arriscar-nos a què hi hagi reaccions adverses per no ser cauts. Això no vol dir que el medicament no sigui segur, sinó que s'ha d'ajustar la seva indicació."

La decisió ha xocat la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, qui ha advertit que les decisions sobre les vacunes i els criteris d'administració no corresponen a una sola comunitat autònoma. "Són decisions que ja estan preses", ha puntualitzat, en el marc del Consell Interterritorial.

Aquest dimecres s'ha reunit el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l'Agència Europa del Medicament, que ha confirmat una "possible relació" entre la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid i coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

Abans de conèixer aquest dictamen, Alemanya i els Països Baixos han deixat d'administrar la vacuna d'AstraZeneca.

 

Mentrestant, la Universitat d'Oxford també ha aturat els assajos clínics d'AstraZeneca amb nens i adolescents fins que l'agència reguladora del medicament del Regne Unit proporcioni més informació dels seus possibles efectes secundaris.

Un portaveu de la universitat va assenyalar que "no hi ha cap preocupació sobre la seguretat de l'assaig clínic pediàtric", però esperen informació addicional de l'autoritat farmacèutica sobre els casos "rars" de trombosi abans d'administrar més vacunes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut