Vials de Moderna, Janssen i Pfizer, tres de les vacunes autoritzades a la UE
La vacuna de Janssen és la menys eficaç de les 4 autoritzades a la UE
Madrid

Els vacunats amb Janssen rebran una dosi de reforç de Pfizer o Moderna

La Comissió de Salut Pública aprova una segona dosi que s'administrarà a partir del 15 de novembre a les persones que van rebre aquesta vacuna, la menys eficaç de les 4 autoritzades a la UE

RedaccióActualitzat

Els prop de 2 milions de persones vacunades amb Janssen a tot l'Estat rebran una dosi de reforç d'una vacuna d'ARN missatger, és a dir, de Pfizer/BioNTech o Moderna. A Catalunya, han rebut aquest fàrmac 377.000 persones

La Comissió de Salut Pública –en què estan representats el govern espanyol i les autonomies-- ha avaluat aquest dimarts la proposta de la ponència de vacunes per reforçar la protecció de les persones que van rebre la punxada monodosi de Janssen, la menys efectiva de les quatre vacunes autoritzades a la UE contra la Covid, segons un estudi del Ministeri de Sanitat.

Es començarà a administrar aquesta dosi de reforç a partir del 15 de novembre a persones que faci almenys tres mesos que van rebre la vacuna de Janssen.
 

Menys eficaç que les altres vacunes

Els experts van fer anàlisis a un grup de persones d'entre 50 i 59 anys al juny. En el cas de la protecció davant l'hospitalització, la protecció supera el 95% en totes menys en la de Janssen, que arriba al 86%.

En el cas de la protecció davant la infecció i la infecció asimptomàtica, Moderna és la que té més efectivitat (87 i 89%), seguida de Pfizer (77 i 78%), mentre que AstraZeneca en té un 68% en els dos casos i Janssen, un 64 i un 56%.

Una capsa de la vacuna de Janssen, desenvolupada per Johnson & Johnson
Una capsa de la vacuna de Janssen, desenvolupada per Johnson & Johnson(Reuters / Vincent West )

Actualment, i coincidint amb la campanya de la grip, s'està posant la dosi de reforç als majors de 70 anys, un cop passats sis mesos des que van rebre la segona.
 

El precedent d'AstraZeneca

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) encara s'ha de pronunciar sobre la possibilitat de posar una segona dosi de reforç de la mateixa Janssen, almenys sis mesos després de la primera. L'EMA espera rebre "en les pròximes setmanes" les dades de la companyia nord-americana.

La combinació de dos tipus de vacunes contra la Covid ja va ser la recomanació oficial per als treballadors essencials de menys de 55 anys que a la primavera van rebre una dosi d'AstraZeneca. Tot i això, la majoria van optar per repetir amb AstraZeneca, seguint la recomanació de l'EMA.

En l'última actualització de l'estratègia de vacunació, la setmana passada, la Comissió de Salut Pública va establir que els reforços de la vacuna es farien sempre amb Pfizer i Moderna, inclosos els de vacunats amb AstraZeneca o Janssen.

El fàrmac desenvolupat per la multinacional Johnson & Johnson es va recomanar primer per a les persones de més de 70 anys. Després es va ampliar als de més de 40 i a col·lectius amb més difícil accés a la vacuna, per aprofitar que només calia punxar-se un cop.

Els problemes de proveïment i la vinculació de la vacuna amb risc de trombosi pràcticament van paralitzar l'administració de Janssen a Espanya, on han rebut aquesta vacuna 1,9 milions de persones.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut