Els essencials es decanten per la segona dosi d'AstraZeneca de forma aclaparadora

Sanitat crida a l'ordre a les comunitats i els demana que recomanin Pfizer, tal com van acordar

RedaccióActualitzat

Preferència molt majoritària, entre els professionals essencials menors de 60 anys que ja han pogut triar, per completar la pauta de vacunació amb AstraZeneca i no combinar fàrmacs de laboratoris diferents.

Només un exemple. En dues hores, a Vic 4 persones s'han posat Pfizer, mentre que 61 han firmat el consentiment informat rebutjant-la i optant per AstraZeneca. Mònica Plans, coordinadora de la Unitat de Vacunació de Vic, diu que és un fet que els ha sobtat: "La veritat és que ens ha sorprès que ho tinguin tots tan clar i venen amb els deures fets de casa i això ens facilita molt la feina".

El cas de Vic no es tracta d'un fet aïllat. Altres comunitats fa dies que han començat a posar la segona dosi a aquelles persones que havien rebut la primera d'AstraZeneca i que van quedar en uns llimbs en suspendre's l'administració a menors de 60 anys. Les autoritats sanitàries espanyoles van optar per una solució salomònica, que passa per vacunar amb Pfizer, però permetre elegir AstraZeneca als ciutadans que ho prefereixin. A tot Espanya afecta uns dos milions de persones. A Catalunya, 240.000.

Andalusia, Galícia i Múrcia, els primers territoris en què es va reprendre aquesta vacunació, la decisió ha estat a favor de repetir amb la vacuna d'Oxford i no combinar vacunes diferents, també de forma molt majoritària.

Dimarts, a Andalusia, només 3 de les 367 persones citades van demanar Pfizer; menys de l'1%. Fonts del Comitè de Vacunació andalús parlen de "majoria aclaparadora".

A Galícia, el percentatge també és altíssim, del 87% dels menors de 60 anys, segons ha informat aquest dimecres el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu gallec.

A Múrcia, la preferència per repetir amb AstraZeneca també és aclaparadorament majoritària, segons professionals sanitaris consultats per diversos mitjans, i també per fonts del govern regional, que la xifren en un 90%.


Sanitat crida a l'ordre les comunitats

Davant d'això, el Ministeri de Sanitat insisteix: "La decisió de la comissió de Salut Pública és Pfizer", diu la ministra Carolina Darias. El ministeri ha demanat a les comunitats que respectin els acords i recorda que no és qüestió de tria, que la indicació és completar la pauta amb Pfizer, tret d'excepcions.

Darias sosté que l'objectiu és evitar riscos, per petits que siguin. Coincidint amb aquesta petició, fonts de Sanitat han informat que s'han registrat 20 casos de trombes a Espanya entre vacunats amb AstraZeneca, 4 de mortals, i s'estudia si n'hi ha un més. Això vol dir, un mort per cada milió de vacunats. En canvi, segons el ministeri, no hi ha casos de trombosi atribuïbles a Pfizer.

La ministra en la reunió d'aquest dimecres amb les comunitats (EFE/Pool Moncloa)

El ministeri es basa per la seva recomanació en un estudi, anomenat Combivacs, en què han participat 676 pacients d'entre 18 i 59 anys de tot Espanya, que certifica que posar AstraZeneca i després Pfizer augmenta la immunitat dels pacients, i que és segur i té pocs efectes secundaris.

 

Queixes perquè se'ls traslladi la responsabilitat

Es tracta d'una solució insòlita, contrària al que s'havia fet fins ara tant aquí com a la resta del món, que, en definitiva, trasllada als ciutadans la responsabilitat d'elegir vacuna.

Així, els professionals menors de 60 anys amb una primera vacuna d'AstraZeneca, desenvolupada per la Universitat d'Oxford, poden triar si volen repetir o combinar-la amb una segona dosi de Pfizer, desenvolupada per l'alemanya BioNTech.

Diversos afectat han lamentat que els experts no hagin estat capaços d'adoptar una decisió raonada, com sí que ha passat en altres països.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut