Barcelona

Els treballadors del metro mantenen la vaga per dimecres després de sis hores de reunió sense acord

Fracassen les negociacions entre direcció de TMB i comitè d'empresa

Actualitzat

La convocatòria de vaga al metro de Barcelona per a aquest dimecres es manté. Les negociacions entre la direcció de TMB i el comitè d'empresa, amb la mediació de la Generalitat, han acabat poc abans de les tres de la matinada sense acord.

Han sortit de la reunió amb cares llargues que expressaven decepció, després de sis hores intentant arribar a un acord que permetés desconvocar la vaga. De moment, les posicions són irreconciliables, segons es desprèn del que han dit les dues parts a la sortida:

Marc Grau, director de la xarxa de metro: "Les propostes que ens han plantejat superaven amb escreix la capacitat legal i pressupostària de l'empresa en tres punts, i ha estat molt difícil per nosaltres trobar un encaix econòmic raonable per garantir la viabilitat futura de la companyia."

Òscar Sánchez, portaveu comitè de vaga dels treballadors del metro: "Nosaltres no sabem quan se signarà un conveni ni si se signarà, no ho sap ningú. És més, amb la postura d'aquesta direcció tenim garantit que, igual que l'han bloquejat sis mesos, el poden estar bloquejant els dies que ells vulguin."

Segons el comitè de vaga, l'empresa ha fet marxa enrere respecte a algunes de les propostes de l'anterior mesa negociadora, i denuncien que no vol aplicar les mesures de l'acord al qual s'hauria pogut arribar immediatament després de desconvocar la vaga, sinó quan s'aprovés un nou conveni.

Per tant, dimecres el metro tornarà a funcionar sota mínims. Aquest dilluns, els organitzadors del Mobile van explicitar el seu disgust amb l'aturada, tot i que sembla que, més que els assistents al congrés, va afectar sobretot els ciutadans de Barcelona que diàriament agafen el metro per anar a la feina. Avui també està convocada una vaga parcial d'autobusos a Barcelona, amb el suport de només una part dels sindicats.

Posicions enrocades

El comitè de TMB i la direcció de l'empresa han negociat a la seu del Departament de Treball amb la vaga del metro, convocada per aquest dimecres a l'horitzó. Els treballadors de TMB havien enviat al Departament de Treball, mediador en tot el conflicte, una nova proposta que podria evitar una altra jornada d'aturades. Aquesta contraproposta, segons fonts sindicals, seria molt semblant a l'última que va fer l'empresa, en la reunió d'aquest dissabte, que va acabar sense acord.

La proposta presentada pels treballadors acceptava que la regularització de la borsa d'estiu es faci en quatre anys en comptes de tres, a canvi de no aplicar la reforma laboral i que hi hagi ultraactivitat del conveni, és a dir, que el conveni anual -que va vèncer l'1 de gener- es mantingui vigent fins que hi hagi conveni nou.

TMB ha revisat la proposta dels treballadors i ha assenyalat que estaven oberts a negociar. En un comunicat de premsa, l'empresa manifestava la seva voluntat de continuar negociant el conveni del metro. La direcció de TMB ho va expressar dient que està disposada "a assistir a totes les reunions que convoqui la Direcció General de Relacions Laborals per arribar a un acord que permeti tirar endavant el nou conveni, en el marc de la legislació vigent i de les limitacions financeres".

El govern de la Generalitat, a través de la seva portaveu, Neus Munté, havia demanat que les diferents parts "explorin totes les possibilitats" per arribar a un acord.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut