Barcelona

Acaba sense acord la reunió entre direcció i comitè de TMB amb la mediació de Treball i es manté la vaga al metro

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, informaran aquest matí de quina és la postura de l'Ajuntament davant el conflicte al metro

RedaccióActualitzat

El Mobile World Congress començarà demà dilluns amb vaga al metro. Aquesta matinada s'han trencat les negociacions entre els treballadors de TMB i la direcció de l'empresa després d'una reunió contra rellotge de 9 hores, amb la Generalitat com a mediadora.

Passada la una de la matinada s'han trencat les converses que havien d'evitar les jornades de vaga previstes per dilluns i per dimecres, coincidint amb el Mobile Word Congress. 

La reunió d'ahir entre la direcció de TMB i els treballadors del metro va ser al Departament de Treball, perquè hi havia la mediació de la conselleria. Malgrat la falta d'acord i que les posicions entre el comitè i la direcció segueixen molt allunyades, la Generalitat confia que avui encara es podria tancar un acord  "in extremis".

Sense marge per negociar

El portaveu del comitè de vaga, Òscar Sánchez, ha explicat a la sortida de la reunió a la Conselleria de Treball que, amb les condicions que els ha imposat l'empresa, no hi ha marge per negociar. Segons Sánchez, la direcció els ha proposat que, durant aquesta matinada, redactessin un conveni col·lectiu pels pròxims 3 anys al metro. Pels representants dels treballadors aquesta proposta de l'empresa es "una provocació" i demostra que l'empresa no té interès a negociar. Segons ells, aquesta mateixa proposta va sorgir del comitè fa uns dies i la direcció no en va voler parlar:

"No tan sols no és possible arribar a cap acord en el dia d'avui, sinó que ens sembla una vergonya que l'empresa, després de cinc mesos sense voler negociar un conveni col·lectiu i que ens ha dut a una situació de conflicte que perjudicarà moltíssima gent, a la una i quart de la matinada d'avui ens digui que l'única manera d'acostar postures és que negociem aquesta matinada, en poques hores, un conveni col·lectiu per tres anys pel metro. Això és una vergonya i és una provocació"

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, compareixeran aquest matí a les 11 per explicar quina és la postura de l'Ajuntament davant el conflicte al metro i de quines mesures adopta el consistori per minimitzar els efectes de la vaga. 

L'empresa no ha fet declaracions en sortir de la reunió aquesta matinada i ha remès a la compareixença dels representants municipals d'aquest diumenge. El Departament de Treball, que ha actuat com a mediador, tampoc ha parlat per no interferir i conserva esperances d'arribar a un acord "in extremis".

La direcció de TMB va presentar dissabte una proposta al comitè de vaga que els treballadors consideren insuficient. La proposta és un acostament a algunes de les propostes del comitè, com la cobertura de vacants, l'ampliació de contractes fins al 100% de l'horari per a 265 treballadors de l'àrea de manteniment, l'increment salarial d'un 1% lineal, la conversió a contractes indefinits de tots els rellevistes i el compromís que totes les noves contractacions siguin a temps complet.

El comitè havia preparat l'assemblea dels treballadors per si calia votar alguna proposta i desconvocar alguna de les jornades de vaga proposades. Ara, el representants dels treballadors veuen l'última oferta de l'empresa com una provocació i afirmen que la direcció els ha abocat a la vaga. 

Tres fases

La reunió de dissabte es va fer en tres fases. Primer, els representants de l'empresa amb quatre mediadors de la conselleria, encapçalats pel secretari general, Josep Ginesta. Després, els representants dels treballadors amb els mediadors. Finalment, la reunió a tres bandes.

Òscar Sánchez, portaveu del comitè de vaga, havia reconegut un avenç en la situació, perquè, per primera vegada, a la reunió hi assistien alts càrrecs de TMB. Òscar Sánchez creu que la presència dels directius és fruit de la queixa que van fer ahir a l'alcaldessa.

Els representants de TMB que van acudir a la reunió estaven encapçalats pel director de Recursos Humans, Jaume Tintoré. També hi havia el conseller delegat, Enric Cañas; el director de la xarxa de metro, Marc Grau, i Mireia Clua, directora de l'Àrea de Persones.

Difícil desconvocar la vaga

Segons el portaveu del comitè de vaga, però, encara que s'arribi a un acord "in extremis", no es podrà desconvocar la vaga de dilluns perquè cal la ratificació de l'assemblea i aquest cap de setmana uns 400 treballadors fan festa i no es podran convocar.

Ahir, divendres, la implicació directa de l'alcaldessa Ada Colau, que es va reunir amb els líders d'UGT, CCOO i després amb el comitè de vaga, no va aconseguir aturar la convocatòria dels treballadors, que coincideix amb el Mobile World Congress.

Després de la reunió, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va reconèixer que les posicions seguien molt distants. El portaveu del comitè de vaga del Metro, Óscar Sánchez, va confirmar que continuava la convocatòria de vaga.

Els organitzadors del Mobile, preocupats

Malgrat que la Generalitat ja ha decretat aquests serveis mínims de metro i els Ferrocarrils s'han compromès a reforçar el servei durant el Mobile, l'organització del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil no amaga la seva preocupació.

L'organització diu que manté la confiança en un acord d'última hora, però recomana als congressistes registrar-se amb antelació per evitar col·lapses el primer dia del congrés.

L'organització també ha preparat un pla de transport alternatiu per als que no puguin fer servir metro o autobús.

Alguns dels congressistes fins i tot han començat a acreditar-se tan bon punt han arribat a l'aeroport en els estands d'algunes marques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut